FHM: Astra Zenecas vaccin får åldersgräns

Covidvaccinet från Astra Zeneca ska inte ges till personer som är 65 år och äldre, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Hur det påverkar vaccinationsplanen för Gotland är ännu oklart.

Hundratusentals sjukdomsfall av covid-19 har konstaterats i Sverige hittills, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Arkivbild.

Hundratusentals sjukdomsfall av covid-19 har konstaterats i Sverige hittills, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Arkivbild.

Foto: ADAM IHSE / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-02-02 14:21

Anledning är att det saknas data för hur vaccinet från Astra Zeneca påverkar äldre. De andra godkända vaccinen ska därför framöver prioriteras till äldre. 

Region Gotland kunde på tisdagen inte ge besked om hur detta påverkar vaccinationsplaneringen på Gotland. Regionen kommer att lämna närmare besked under onsdagen.

Folkhälsomyndigheten meddelar också att förekomsten av den brittiska varianten av coronaviruset ökar i Sverige. Mutationen kan ha en liknande spridning i Sverige som i andra europeiska länder. I en stor stickprovskontroll bestod runt elva procent av virusvarianten.

Ytterligare 224 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Sammanlagt har 11 815 smittade avlidit i landet.

Totalt har 576 606 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!