Försäkringskassan tar upp kamp mot fusket

Försäkringskassan intensifierar nu sin jakt på fuskare.
På Gotland får kassan sex nya tjänster för att man på allvar ska kunna ta upp kampen mot det utbredda fusket.
Det är framförallt när det gäller bostadsbidrag, tillfällig föräldrapenning och sjukpenning som utbetalningar på felaktiga grunder förekommer. Sammanlagt handlar det om 100 000-tals kronor, kanske mer.
- Vi hoppas nu få klarhet i hur utbrett fuskandet är, säger Christer Berg, enhetschef och jurist på Försäkringskassan i Visby.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-12-14 06:00
Förstärkningen i form av extra personella resurser sker över hela landet.
Totalt handlar det om cirka 300 tjänster, med tyngdpunkten lagd på storstadsområdena. Stockholm får exempelvis 53 tjänster. De mindre länen, däribland Gotland, tilldelas sex helt nya tjänster för det omfattande arbetet.
Man räknar med att fusket uppgår till miljardbelopp varje år i hela landet.
Exakt hur stora belopp det rör sig om på Gotland i dagsläget är svårt att få fram.

Uppskattningar
Under förra året avslöjades dock 16 gotlänningar som fick betala tillbaka stora belopp. I ett fall handlade det om en pensionär som fått 165 000 kronor för mycket i bostadstillägg. Man räknar med att det blir minst lika stora belopp under det här året.
En uppskattning av hur mycket gotlänningarna lurar till sig ger vid handen att det handlar om flera 100 000-tals kronor, kanske ännu mera.
- Svårigheten i dag är att få en verklig uppfattning om hur mycket gotlänningarna fuskar till sig. När vi nu får extra resurser till det här räknar vi med att räta ut frågetecknen. Huvudmålet är att få bort fuskandet, påpekar Christer Berg.

Riktade kontroller
Enligt Försäkringskassans handlingsplan ska de nya medarbetarna jobba med slumpmässiga kontroller när man misstänker att allt inte står rätt till. De ska vidare sköta kontakterna med polis och åklagare.
Riktade kontroller efter utbetalningar av tillfällig föräldrapenning, bostadsbidrag, underhållsstöd, sjukersättning och sjukpenning ska också göras.
- Redan i dag gör vi slumpmässiga kontroller. Men det blir betydligt mera av den varan. Vi kommer även att göra hembesök i större utsträckning för att kontrollera att de uppgifter som lämnats stämmer.
Christer Berg berättar också att man får in en hel del tips från allmänheten. Tyvärr, menar han, stämmer inte uppgifterna alltid, utan folk som kanske inte ens fått någon ersättning beskylls för att fuska till sig pengar.

Bedrägeriåtal
- Sedan är det viktigt att vi skiljer på det medvetna fusket och de som exempelvis fyllt i en blankett fel. I det sistnämnda fallet går vi inte vidare med ärendet. Däremot kräver vi att pengarna betalas tillbaka.
- Däremot blir det tuffare för dem som vi avslöjar med att medvetet lämna felaktiga uppgifter. Där kan bli tal om polisanmälan och åtal för bedrägeri, säger han vidare.
Rekryteringen av personal ska igång ganska omgående med annonser under lediga platser i tidningarna. Sedan räknar man med att de nyanställda ska kunna vara igång för fullt i mars nästa år. Eftersom Försäkringskassan i Visby även har utlandsärenden på sin lott kan det bli aktuellt med fler tjänster till ön. Men därvidlag är ingenting klart än.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!