Första biogaspumpen på plats i Visby nästa år

I början av nästa år går det att tanka biogas i Visby. Därmed kan omställningen av öns fordonspark starta, med Gotlands kommun i täten. - Jag räknar med att kommunen kör 300 bilar på biogas inom tre år, säger kommunalrådet Lars Thomsson (C).

Omställning. Tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg och tekniska förvaltningens chef Bertil Klintbom möter mest bensindrivna fordon i innerstaden. Förra året fanns det bara sex biogasdrivna fordon på ön, men nu kan de bli fler...Foto: Henrik Radhe

Omställning. Tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg och tekniska förvaltningens chef Bertil Klintbom möter mest bensindrivna fordon i innerstaden. Förra året fanns det bara sex biogasdrivna fordon på ön, men nu kan de bli fler...Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Ekonomi, näringsliv & finans2009-09-10 04:00
I går blev det klart att Biogas Gotland AB tillsammans med Gotlands lantmän och OKQ8 får uppdraget att leverera biogas till Gotlands kommun. Kommunen förbinder sig att under nästa år köpa 150 000 kubikmeter biogas, en mängd som sedan successivt ökar till 1,5 miljoner kubikmeter 2015.
Totalt köper kommunen biogas för nära 47 miljoner kronor under sex år. Priset blir cirka 12 kronor per kubikmeter, vilket är något högt.
- Vi hoppas att vi kan pressa priset något när vi kommer upp i större volymer, säger tekniska förvaltningens chef Bertil Klintbom.
Första tankstället för biogas på Gotland blir OKQ8:s station vid Färjeleden. Enligt avtalet ska leveranserna börja den 1 februari 2010, och det är inte bara till kommunens bilar. Alla ägare av biogasbilar är välkomna.

Gas från Linköping
Biogas Gotland AB räknar med att redan från start producera biogasen i Visby. Rötgas från reningsverket ska ledas under Färjeleden till OKQ8:s mack där den renas och komprimeras.
- Vi ska så fort som möjligt lämna in de bygglov som krävs, säger Magnus Ahlsten vid Biogas Gotland.
En reservplan finns. Om produktionen i Visby inte kommer igång ska man köpa gas från fastlandet.
- Men det är dyrt. Det är verkligen en nödlösning att ta gas från fastlandet, säger Magnus Ahlsten.
Biogas Gotland AB kommer även att ha produktion i Alva. Vid företagets anläggning vid Gudings gård i Alva ska gasen produceras bland annat genom rötning av gårdens uttjänta värphöns, och gödsel från höns och kycklingar. Anläggningen fick 2007 tillstånd för att ta emot 9 700 ton avfall årligen.
Förutom uppgörelsen med kommunen har Biogas Gotland ett muntligt avtal med Arla om leveranser av biogas till mejeriet i Visby. Arla vill ersätta hälften av sin förbrukning av olja och el (värd 21 miljoner kronor) med biogas. För Biogas Gotland är det en större affär än den med kommunen, och för att lösa leveranserna planerar man leveranser via en gasledning från en anläggning i Bro.

"Historiskt"
Lars Thomsson kallar uppgörelsen för historisk. Gotland tar första steget mot att bli självförsörjande på drivmedel, en satsning som även skapar en ny näringsgren på ön.
- För att det här ska lyckas måste kommunen ställa om bilparken så fort som möjligt. Vi har 300 leasingbilar, och inom tre år räknar jag med att samtliga ska vara utbytta mot biogasbilar, säger han och tillägger:
- Vi ska även vara med och stötta utbyggnaden av mackar. En snabb utbyggnad är avgörande. Förutom i Visby behöver vi en mack i norr och en på söder.
Lars Thomsson är själv ägare av en biogasbil. Den kunde han köra på gas under fastlandssemestern, men hemma på Gotland har den hittills körts på bensin.
- Bilen har en bensintank på 14 liter, så jag har fått tanka ofta. Jag ser verkligen fram emot att få en mack med biogas på ön, säger han.
Enligt Sikas statistik fanns 31 978 fordon i trafik på Gotland i slutet av 2008. De drevs på följande sätt:
29 749 med bensin
1 850 med diesel
2 med el
357 etanolhybrid
14 övriga hybrider
6 naturgas/biogas
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!