Full snurr på verkstadsgolvet

Gemenskap. Anton Pontén, Kenny Hansson, Håkan Lövdahl, Clas Nilsson och Putte Hallgren trivs på jobbet i Källunge verkstad.

Gemenskap. Anton Pontén, Kenny Hansson, Håkan Lövdahl, Clas Nilsson och Putte Hallgren trivs på jobbet i Källunge verkstad.

Foto: Kerstin Klint

Ekonomi, näringsliv & finans2017-04-04 11:00

Klockan är nio på morgonen och det är dags för fika i Källunge verkstad. Putte Hallgren knäcker ett kokt ägg mot diskbänken och slår sig ner tillsammans med Kenny Hansson, Anton Pontén, Håkan Lövdahl och Clas Nilsson för att dricka kaffe. Det är en hjärtlig stämning i rummet, och allihop intygar hur mycket de trivs med sitt arbete.

– Ingen dag är den andra lik. På tidigare jobb som jag har haft har jag tittat på klockan. Här är den helt plötsligt fyra på eftermiddagen, och man måste gå hem, säger Kenny Hansson, som sköter den administrativa delen på företaget.

Källunge verkstad har anor från 1920-talet. På 1960-talet tog bröderna Glansholm över verksamheten, som de utvecklade och drev i omkring 40 år. 2010 tog Maskin & Marinteknik AB över Källunge verkstad. Deras arbete består av mycket service och reparationer av traktorer och lantbruksmaskiner. På verkstadsgolvet står bland annat en traktor och en potatissättare och väntar på att bli lagade inför årets vårsådd.

– Vi lagar allt från dammsugare till tröskar. Det roligaste med det här arbetet är att man får göra allt möjligt, säger alla samstämmigt.

De senaste åren har de märkt av en bättre planering från kunderna, vilket resulterar i en jämnare arbetsfördelning under året. Trots det kan det bli höga arbetstoppar på vårkanten, när maskiner brakar ihop mitt under vårsådden. Håkan Lövdahl och Putte Hallgren berättar om långa arbetsdagar, som ibland börjar vid två-tre-tiden på nätterna, för att arbetet ska vara färdigt vid åttatiden på morgonen när kunderna kommer.

Men ibland blir det strul, berättar Kenny. Det värsta som kan hända om man ska laga en maskin och det är bråttom, är när man inte får tag på delar.

– Det är leveransen som är värst. Vissa delar kan bara gå med turen "farligt gods" på båten, och den går ju bara på onsdagar. Då kan man ju inte göra någonting.

Putte Hallgren avslöjar med glimten i ögat ett litet knep på hur man kan se om det är full snurr på verkstadsgolvet:

– Är det skitigt på golvet, och stökigt överallt, då går det bra. Hinner vi sopa, går det lite sämre!

Är det många som försöker lappa och laga sina maskiner själva?

– Det blir mindre och mindre av det. De tar bort en anställd på gården och lämnar in maskinerna istället. Det känns som att det är så i varje fall. Man måste ha så in i bomben med grejer och specialverktyg idag, säger Putte Hallgren, som jobbat längst på Källunge verkstad, som svarvare och smed.

– Men de som lagar själva, brukar ha full koll, tycker jag.

Anton är provanställd, och har bara varit i verkstaden en månad.

– Jag har väldigt kompetenta personer runt omkring mig, så det är bara att fråga. Är det nånting med en traktor, då har Håkan full koll!

Under samtalet återkommer gänget på verkstaden till hur viktigt det är med kundkontakten i yrket.

– Man lär verkligen känna kunderna, och blir god vän med dem. Man måste bjuda på sig själv. En del tyr sig till vissa av oss, en del vill till exempel bara ha Håkan, annars får det vara, säger Putte och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!