Funktionshindrade kraftigt över- representerade bland arbetslösa
De funktionshindrade är kraftigt överrepresenterade bland de arbetslösa på Gotland.Men ön får mer pengar till denna grupp och de används på ett klokt sätt.-Vi vill ha arbete på grund av kompetens och inte för att arbetsgivaren ska få lönebidrag, framhöll Barbro Gregorson, ombudsman i DHR.
Utbildningsdagen ägde rum i Missionskyrkan i Visby och det var kommunens ledningskontor som var arrangör med Lars Danielson som moderator. Utgångspunkten är det program för handikappfrågor som kommunen antog 2002.
Åke Svensson, kommunalråd och ordförande i kommunala handikapprådet, konstaterade i sina inledningsord att vid läsning av en platsannons i dag finns det ofta en omfattande kravspecifikation.
- Jag kan konstatera att det inte är speciellt många jag kan söka om jag ska uppfylla alla krav. Det innebär att många står utanför arbetsmarknaden och finner det meningslöst att söka. Det är inte fel på den enskilda personen utan det är arbetsmarknaden som ska förändras, menade Åke Svensson.
Lennart Peterson, länsstyrelsen/arbetsförmedlingen, redogjorde för öns arbetsmarknadsläge med inriktning på de funktionshindrade. I dag är 7,6 procent i Gotlands län öppet arbetslösa, en siffra som är en procent högre än riksgenomsnittet. Och arbetstillfällena för funktionshindrade påverkas i hög grad av denna situation.
- En trend är att arbetsgivarna ställer allt högre krav.
Han kommenterade också de kommande årens stora pensionsavgångar i och med att den stora gruppen 40-talister från och med i år börjar gå i ålderspension.
- 9 000 lämnar öns arbetsmarknad till 2015, 5 000 kvinnor och 4 000 män. En jättestor siffra, vissa näringar och arbetsgivare kommer att få bekymmer.
Utanförskap
Samtidigt står i dag 7 200 gotlänningar utanför arbetsmarknaden (en större grupp än riksgenomsnittet) och får inte sin försörjning via arbete.
- Ett utanförskap som 2004 kostade 783 mkr.
Av de arbetssökande på ön återfinns 26 procent i olika program mot 14 procent i rikssnitt. Andelen med lönebidrag är 11 procent på Gotland mot nio procent i riket.
- De funktionshindrade är kraftigt överrepresenterade bland de arbetslösa. Men vi får mer pengar till Gotland för funktionshindrade och använder medlen på ett klokt sätt, menade Lennart Petersson.
Ola Balke från Sisus (Statens institut för särskilt utbildningsstöd), en Stockholmsbaserad myndighet med 19 anställda, anförde vad som kan göras för att skapa ett samhälle för alla. Han framhöll att 20 procent av den arbetsföra befolkningen har ett eller annat funktionshinder. Men då breddade han begreppet mot det gängse.
- Allt från dyslexi till anorexi kan ingå. Det finns fler och dolda hinder än de man vanligen avser; rörelse-, syn- och hörselhinder.
Han påtalade goda exempel där företag verkligen anstränger sig för att underlätta för handikappade att kunna arbeta.
Barbro Gregorson, ordförande i DHR, redovisade resultatet av Levnadsnivåundersökningen, de rörelsehindrades arbetssituation, från i somras.
Lars Danielson var besviken efter hennes genomgång och konstaterade att det var nedslående med konstaterad kräftgång trots tio års åtgärder. Han undrade om kvotering kunde var en framkomlig väg.
- Låt vår vilja och kompetens avgöra och inte storleken på hjulen till rullstolen, manade Barbro Gregorson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!