Gesällbrevet – ett bevis på hårt arbete

Sextusen åttahundra timmar eller nära fyra år. Så lång är lärlings-utbildningen för en målare. En utbildningstid fylld av hårt arbete och låg lön men det är det värt tycker målargesällen Linda Utas.

Gesäll. Linda Utas.?


Foto: Eva HC Nyström

Gesäll. Linda Utas.? Foto: Eva HC Nyström

Foto: Eva HC Nyström

Ekonomi, näringsliv & finans2013-03-13 06:00

Linda Utas fick under högtidliga former ta emot ett bevis för timmarna av slit och ett kvitto på att hennes examensprov, gesällprovet, var godkänt när hon fick sitt gesällbrev för snart två år sedan.

Hon jobbade tidigare som lokalvårdare men bestämde sig en dag att det var dags att göra något annat. Hon fick då tips om att vid tredje försöket, 2007, började hon vid Sture Larssons måleri som servicearbetare, som är ett mellanting mellan lärling och utlärd. Lönen var låg, runt 60-70 kronor timmen, och hon fick till att börja med jobba hårt med vad hon beskriver som enkla och tunga arbetsuppgifter.

Tuff tid som lärling

Linda Utas berättar att lärlingstiden visserligen är en tid av hårt arbete och låg lön men att man å andra sidan är skyddad i händelse av arbetsbrist. Dessutom behöver man inte ta några det studielån. När lärlingstiden är slutförd så är det dags för slutexamen, för gesällprovet, där lärlingen på ackordstid visar upp sina färdigheter. För en målare innebär det att visa prov på att man exempelvis kan tapetsera, måla – allt från lister till dörrar och att sätta väv. Blir man godkänd får man ett gesällbrev, ett intyg med ett omdöme från en målarmästare. Gesällbrev och mästarbrev delas ut av Hantverksföreningen en gång per år på Gotland under mycket högtidliga former.

– Gesällbrevet är ett bevis på en yrkesstolthet, att man klarat av det, säger Linda Utas och berättar vidare att det numera är allt vanligare med kvinnliga målare. Vid Sture Larssons måleri arbetar i dag runt 35 målare varav två är kvinnor.

Uppför sig bättre

– Jag blev positivt förvånad över hur jag blev bemött av kollegorna, de är så duktiga på att lära ut, säger hon och fortsätter:

– Många tycker att det blir en mjukare stämning när det även finns tjejer på en arbetsplats, det är ingen som vågar dra några grova skämt, säger hon och ler.

Tar hand om kroppen

På frågan om nackdelar kontra fördel med att jobba som målare svara Linda Utas:

– Nackdelarna är att det är stressigt, att det stundvis tungt och att man skitar ner sig, säger hon och erkänner att hon numera tränar på gym eftersom hon börjat känna av värk i axlarna.

– Fördelarna är att det är ett varierande jobb, man träffar mycket nytt folk och att man rätt fort kan göra om något så att det blir fint.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!