– Många ringer och är oroliga och har frågor, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström som hänvisar hästägare att noggrant studera de råd som finns på expertmyndigheten Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA:s) hemsida.
Några hästar med konstaterad smitta finns det inte i skrivande stund på Gotland. Abortvirus (EHV-1), hästinfluensa A2 och kvarka är alla anmälningspliktiga sjukdomar och positiva analyssvar skickas alltid till länsstyrelsen från laboratoriet. Därför vet Agneta Karlsson Norström att Gotland än så länge är förskonat. För att så ska förbli rekommenderar hon att följa de råd som ges av SVA och sammanslutningen HästSverige. Råden hittar du i faktarutan intill. Rutinerna gällande hygien är alltid viktiga och framför allt nu när det i dagsläget råder ett mycket allvarligt läge gällande hästsmittor i landet. I Stockholmstrakten har fyra hästar fått avlivas på grund av abortvirus och många hästanläggningar i Sverige har isolerats på grund av hästsmitta. Dels har det kommit hästar till Sverige med hästinfluensa, dels har vi många fall av kvarka just nu och abortviruset har gett en del fall med neurologiska symptom.
– Ett rykte som florerat en tid på Gotland är att vi drabbats av kvarka, men så är inte fallet. Ett par hästar har provtagits då de var snoriga och det visade sig vara det som kallas falsk kvarka, som är en bakteriesjukdom som ger en övre luftvägsinfektion hos hästar. Den är inte lika allvarlig som annan smitta och är inte anmälningspliktig. Det är viktigt att man håller isär alla begrepp. I fallen med falsk kvarka ger veterinären råd om när man kan fortsätta med träning, tävling eller annat, säger Agneta Karlsson Norström.
Misstänker man att man har en häst med en allvarlig, smittsam sjukdom bör man alltid kontakta veterinär. Man ska definitivt inte åka och träna eller tävla och bör inte heller ta emot nya hästar i stallet. Hästinfluensa är en mycket allvarlig lättsmittad och vindburen virussjukdom, men det finns ett bra vaccinationsskydd, förklarar Agneta Karlsson Norström. SVA har uppmanat alla hästägare att se över vaccinationsskyddet och sina vaccinationsrutiner på sina hästar. Även för abortvirus finns det vaccin.
– Får man in en ny häst i stallet bör man hålla den isolerad i minst tre veckor och då ingår daglig tempkoll, säger Agneta Karlsson Norström.
På tre veckor så hinner de flesta smittor som den nya hästen kan ha med sig visa sig och därmed kan man skydda de andra hästarna. Hon förstår om många gotländska hästägare är oroliga, men lugnar med att inga av ovan nämnda sjukdomar i dagsläget finns på ön.
Hon berömmer även de hästägare på Gotland som tävlar mycket, exempelvis inom såväl travsport som ridsport, som är duktiga på att pulsa och ta temperaturen på sina hästar och därmed inte åker iväg med en häst som kanske är på väg att insjukna.
– Det är bra om man har bra egna smittskyddsregler i sitt stall. Man ska inte vara rädd, men man ska vara försiktig, säger hon bestämt.