Gotland fortsätter rasa
Gotland hamnar återigen i bottenskiktet när det gäller företagsklimat.Det framgår av en rapport från Svenskt Näringsliv efter en ny undersökning om företagarklimatet i Gotlands kommun. Trots varningssignalerna tidigare har det inte skett någon förbättring. Istället fortsätter ön att rasa på listan och intar nu en 243:e plats.- Nu måste alla ta signalerna på allvar, menar organisationens Gotlandsansvarige, Anders Thomasson.
Försämring
Rankingen görs efter enkäter med företagare, där det ställts frågor om hur kommunerna sköter sig i kontakten med näringslivet.
Under de senaste åren har Gotlands kommun fått kritik av företagarna.
Man har bl a ansett att handläggningstiderna är för långa och att kommunens regelverk är för krångligt. Det är också orsaken till att Gotland år efter år hamnar långt ner på listan.
Mätningen ska också visa kommunens utbildningsnivå och marknadsförsörjning, vilket inte heller ges särskilt bra betyg i undersökningen. Enligt rankningen hamnar Gotland på 243:e plats, vilket är en försämring från fjolåret då ön placerades på plats 226.
Enda trösten är väl att ön har en hel rad kommuner efter sig på listan. På den absolut sista och 290:e plats placerade sig Ragunda kommun i hård konkurrens med Oskarshamn som kom näst sist. Det är värt att notera att de flesta kommuner som kommer efter Gotland är belägna i norra delen av landet i rena avfolkningsbygderna.
Trots det rådande bistra företagarklimatet så finns det, enligt Svenskt Näringsliv, hopp. Man hänvisar till att kommunen Vingåker på bara ett år klättrade hela 123 placeringar.
Annars är det många storstadskommuner som dominerar listan. Etta ligger Solna, följd av Vellinge, Sollentuna, Nacka och Täby.
Men här slog sig faktiskt Ängelholm in på femte plats som den bästa landsortskommunen. WPå Svenskt Näringsliv har man tidigare varit mycket kritiska till att Gotlands kommun inte gör något för att förbättra klimatet. Anders Thomasson, som är verksamhetsansvarig på Gotland, tror dock mycket på kommunens möjligheter att klättra på listan:
- Här kan det kan handla om konkreta åtgärder som att jobba för kortare handläggningstider, för att ta ett exempel.
- På ön för vi en konstruktiv dialog med alla berörda parter för att ge stöd och råd om hur man ska jobba för att kunna nå ett bättre resultat i företagarmätningen.
- Det här är inte bra, men Gotland har goda förutsättningar att få ett riktigt bra företagsklimat om vi lär av resultatet och tar signalerna på allvar, säger han vidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!