Gotländsk mat står högt i kurs

I dagarna firar paraplyorganisationen Goda Gotland ett år som ekonomisk förening. Föreningen jobbar för de gotländska mataktörerna och har som mål att öka synligheten och tillgängligheten när det gäller mat och råvaror som producerats på Gotland.

Foto: Sebastian Zander

Foto: Sebastian Zander

Foto: Sebastian Zander

Ekonomi, näringsliv & finans2015-10-13 09:00

–Vi arbetar med att skapa ett nätverk från jord till bord, som vi brukar säga, säger Anders Engström som vid årsmötet omvaldes som ordförande.

Anders Engström är halvtidsboende i Östergarn och Nynäshamn eller, som han säger lite skämtsamt "jag bor på båten". Han har de senaste tjugo åren arbetat med miljöfrågor, lokalproduktion, närodlat och rättvisefrågor. Frågor som ligger honom varmt om hjärtat. Anders Engström berättar att föreningen Goda Gotland arbetar med att stärka medlemmarna och med att hjälpa varandra i såväl stora som små frågor.

–De flesta av våra medlemmar har full fokus på att producera. Ibland är det enkla saker som man behöver hjälp med, men som betyder mycket. Det kan visa sig att en större producent kanske redan har löst det och kan på så sätt hjälpa den som är mindre.

Medlemmarna i Goda Gotland träffas en gång i månaden. Mötena sker varannan gång i Visby, varannan gång ute på landsbygden, hemma hos någon av medlemmarna eller kanske hos någon grossist. Anders Engström berättar att vid det senaste medlemsmötet diskuterades bland annat hur det dryga fyrtiotalet medlemmarna tillsammans ska utveckla Gotland inom livsmedelsområdet.

–Vi träffas runt ett tema varje gång. Det kan, till exempel, handla om marknadsföringsfrågor eller försäljningsfrågor.

Hur är intresset för livsmedel som är producerade på Gotland?

–Det är jätte, jättestort! Både på ön men även på fastlandet och då inte bara i Stockholm utan även på andra ställen.

Anders Engström berättar att en av fördelarna med Goda Gotland är att kunna representera och föra fram medlemmarnas frågor och intressen vid exempelvis möten med region Gotland, dit det händer att man kallas. Föreningen har även en internationell del och ingår i Culinary Heritage Europe, som känns igen genom sin symbol kockmössan, och som återfinns i ett 30-tal regioner i Europa. På Culinary Heritage Europes gemensamma hemsida finns karta över regionens medlemmar som gemensam marknadsföring där Gotland beskrivs som "a wonderful island for culinary tourism".

Annat som Goda Gotland arbetar med framåt är att uppmuntra gotländska restauranger till att lyfta fram det som är producerat på Gotland på sina menyer. För, som han säger, "efterfrågan på gotländska produkter är stor". Annat som är på gång är planeringen av ett projekt om regional matkultur tillsammans med grannländer inom Östersjöområdet. Under hösten anordnar föreningen även ett flertal olika aktiviter i olika butiker på Gotland och i Stockholmsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!