Gotländskt energibolag vill växa mer i utlandet

Det gotländska energibolaget Rindi Energi fortsätter sin framgångsresa - såväl när det gäller det nyligen släppta bokslutet som börskursen, vilken nått nya rekordhöjder.
Energibolaget, som är relativt okänt för gemene man på ön, har nått stora framgångar på framförallt fastlandsmarknaden, men också i Polen.
- Vi tittar en del även på andra utlandsmarknader, men det är ännu för tidigt att sia om vad som händer, säger bolagets vd och en av delägarna, Kenneth Ljungkvist.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-11-02 06:00
Rindi Energis framgångssaga började på allvar för 10 år sedan då de nuvarande ägarna köpte upp bolaget. Fastlandsmarknaderna började då också bearbetas på allvar. I dag finns bolagets fjärrvärmeanläggningar, som drivs med biobränsle, i ett 10-tal kommuner från Värmland till Skåne.
Man har också två bolag i Polen, där ett 40-tal personer är anställda. Vid anläggningarna på den svenska marknaden sysselsätts ett 20-tal personer.

Nära 28 miljoner
- Bolaget har haft en mycket stark utveckling under de här åren. Det finns inget som tyder på en avmattning, utan vi räknar med att följa planen med två nya anläggningar per år. Vi bearbetar fastlandsmarknaden ständigt, berättar bolagets vd, Kenneth Ljungkvist.
Bolagets bokslut, som nyligen släpptes, visar med önskvärd tydlighet att det går bra för bolaget. Efter att man haft en 25-procentig positiv resultatutveckling både när det gäller resultat och omsättning i stort sett varje år så slogs alla tidigare rekord under senaste verksamhetsåret. Man hade budgeterat för ett resultat efter skatt på 18,5 miljoner kronor. Det blev 27,9 miljoner. En resultatförbättring från 12,6 miljoner.
- Vi hade ett fantastiskt år och fördubblade faktiskt resultatet. Det ska dock sägas att en del del av ökningen hänger ihop med högre anslutningsavgifter.
Samtidigt ökade bolagets anläggningstillgångar ytterligare och värderas i dagsläget till 627 miljoner, en ökning med 125 miljoner från föregående år.

Sydeuropa
- Fastän vi haft en så stark expansion så räknar vi inte med någon avmattning utan tror på lika starka år framöver. Vi siktar på två nya anläggningar per år. Men vi måste vara aktiva och bearbeta marknaderna hela tiden för att sprida oss ytterligare geografiskt.
I planerna ingår etableringar på fler utländska marknader. Högintressant framöver kan, enligt Ljungkvist, marknaderna i Sydeuropa, bli. Länder som Portugal och Spanien, för att nämna två exempel, för diskussioner om att få elkraft från biobränsleanläggningar.
- När det blir mer aktuellt kommer vi att finnas med i diskussionerna. Om dessa marknader kan öppna sig för oss skulle det vara oerhört stort.

Roma-anläggning
Andra utlandsmarknader som skulle kunna komma ifråga är Vitryssland och Ukraina.
- Eftersom vi redan har verksamhet igång i Polen så tittar vi även på andra östländer kring Östersjön. En av de stora fördelarna med Polen var den förhållandevis låga investeringskostnaden, cirka en miljon.
Hur ser det då ut på den gotländska marknaden? Ja, bolaget har faktiskt en anläggning i Roma.
- Vi har en liten fjärrvärmeanläggning där och det finns för närvarande inga planer på att bygga ut den.
- Den gotländska marknaden domineras i dag av andra aktörer, konstaterar Ljungkvist.
Däremot lovar han att bolaget, som det ser ut i dag i alla fall, kommer att ha kvar sitt huvudkontor i Visby.
- Vi trivs här och har inga planer på att flytta kontoret till fastlandet.
I takt med att bolaget nått stora resultatframgångar har kursutvecklingen på börsen pekat rakt norrut. Bara sedan i våras har kursen ökat från 85-90 kronor till dagens nivåer kring 135 kronor. Handel i aktien sker via Mangold Fondkommission och endast med månadsavslut.
- Många har noterat att aktien går bra och vill ha daglig handel. Vi diskuterar saken, men har ännu inte beslutat oss för hur vi ska göra.
Bolaget har i dagsläget 190 aktieägare.
- Alla har varit mycket lojala och de emissioner vi haft har fulltecknats, säger Ljungkvist.

Ränterisker
På risksidan är det främst räntenivåerna han nämner.
- Med de låga räntenivåer vi haft länge har vi gynnats. Men det gäller att vara på sin vakt. Därför har vi utarbetat ett system som innebär att vi har full kontroll på ränteutvecklingen.
När det gäller konkurrensen så nämner Ljungkvist att en del kommunala bolag på fastlandet har blivit mycket aktiva och deltar i upphandlingar.
- Vi ser dock inte det här som något allvarligt konkurrenshot, utan räknar med att kunna fortsätta och hålla oss framme och starta upp nya anläggningar, säger Rindi Energis vd Kenneth Ljungkvist slutligen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!