Gotlänningar lär sig köra traktor via ny teknik

Eleverna vid Naturbruksprogrammet har fått ett nytt studiehjälp­medel. Med hjälp av en traktor- och trösksimulator kan eleverna få timmar av traktorvana och samtidigt skona miljön, allt utan att lämna klassrummet.

Foto: Eva HC Nyström

Ekonomi, näringsliv & finans2018-09-18 14:30

Lagom till skolstarten anlände den nyinköpta traktor- och trösksimulatorn till Naturbruksprogrammet på Gotland grönt centrum. Syftet med simulatorn, som kostar drygt 450 000 kronor, är att förbättra undervisningen och skolan har ansökt om ekonomiskt stöd för investeringen från EU, via Lokalt ledd utveckling (tidigare Leader).

Med hjälp av en virtuell förarhytt kan eleverna bland annat lära sig att köra traktor, hantera balar, harva och tröska. Traktorsimulatorn har ratt och bildskärmar både framåt och bakåt, allt för att ge ett så verklighetstroget intryck som möjligt.

– Dels sparar man på diesel och skonar miljön, dels är det många elever som inte har lantbruksbakgrund och då känner de sig säkrare med hjälp av den här. Simulatorn gör att de kan träna i lugn och ro, säger Ylva Nordin, lärare i naturbruk, växtodling och biologi.

Att använda sig av simulatorer ligger i tiden och Ylva Nordin berättar att vid naturbruksskolan Uddetorp i Skara, där hon arbetade tidigare, fanns det flera traktorsimulatorer för eleverna att träna på.

– Traktorsimulatorn är jättebra när eleverna behöver mängdträning. Vi kommer nu att utveckla hur vi ska använda den i undervisningen. Från och med årskurs ett har våra elever ett visst antal timmar som är obligatoriska, schemalagda, vid simulatorn parallellt med att de får köra traktor på riktigt, förklarar Ylva Nordin.

Responsen från eleverna har varit mycket positiv.

– Många övningar är väldigt verklighetstrogna, men trots det så brukar eleverna efter ett tag längta efter att köra riktig traktor, säger Ylva Nordin med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!