Hushållningssällskapet har fått 290 000 kronor ur Landsbygdsprogrammet och den nationella satsningen Matlandet för att undersöka förutsättningarna för skyddad ursprungsbeteckning på köttet från gutefår och det gotländska borstvetet, som härstammar från bronsåldern. En sådan kvalitetsmärkning skulle höja statusen för hela näringen på Gotland, enligt Riina Noodapera projektledare vid Hushållningssällskapet:
– Möjligheten att lyfta en speciell produkt skulle ge ringar på vattnet. Om gutefårets kött skulle få skyddad ursprungsbeteckning så skulle hela lammnäringen ha nytta av det.
Flera steg
I förstudien deltar Gutekorn ekonomisk förening, rasföreningarna på Gotland och Hushållningssällskapets rådgivare. Med i studien är även biologerna och forskarna vid Södertörns högskola, Per Vramner, ordförande för Vetenskapliga rådet för biologisk mångfald och Odd Nygård, forskare inom natur- och kulturarv i Östersjöområdet genom Östersjöstiftelsen.
Värt mödan
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson satte vid 2012 års Matlandetkonferens målet, att Sverige skulle tredubbla antalet ursprungsmärkningar, från dagens 6 till minst 18 produkter 2020. Men enligt Riina Noodapera är vägen dit lång och går över analyser och kartläggning av historiken. I mars nästa år ska förstudien vara klar, den ska då visa om det är värt att gå vidare med ansökan.
– Det krävs att vi kan visa på särarten. Ansökan behandlas av Livsmedelsverket och av EU-kommissionen och det kan ta flera år innan godkännandet kommer. Men det skulle vara värt att få en eller flera av de kvalitetsmärkningar som finns inom EU. Det skulle behövas ett par sådana produkter i varje län i Sverige för att ge ett lyft i Europa och övriga världen, säger Riina Noodapera.