I veckan passerade Sverige 400 000 vaccinationer, uppger socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff. Tre av fyra på särskilda boenden har fått sin första dos, en tredjedel den andra.
– Det är också glädjande att se hur vaccinationsviljan växer, säger hon.
Målet är fortfarande att alla över 18 år och de som är under 18 år i riskgrupp erbjuds vaccin till sommaren, eller halvårsskiftet, säger Hallengren. Många andra länder har målet satt till kvartal tre. Från och med i dag ska Folkhälsomyndigheten utöka sin information om vaccin på sina pressträffar.
Även Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner (SKR), säger att målet står fast och att kommunerna och regionerna arbetar intensivt med vaccinationerna.
– Det finns en god kapacitet, säger hon.
Inga lättnader
Men ändrade leveranser påverkar logistikplanering, personal som ska vara på plats och hur många personer som kan bokas för en tid. Man kommer inte kunna börja vaccinera de över 65 år i februari som det var tänkt utan först under det andra kvartalet, enligt Emma Spak.
– Som vi alla vet har bolagen inte levererat vaccin som de gjort gällande i sina prognoser, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, som också uppger att det finns en stor risk för en tredje våg under våren.
– Just nu finns det alltså inga öppningar för lättnader.
Regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström är positiv till det nya avtalet med Pfizer/Biontech:
– Det är väldigt viktigt, för det är en stor del av de volymerna som kommer under första halvåret.
Tredubblad kapacitet
Kapaciteten har tredubblats från första kvartalet till tredje kvartalet, enligt Bergström.
– Vi kommer att behöva vaccin till de som inte vill ha vaccin på våren och som vill ha vaccin sedan.
Man behöver också mer vaccin på grund av att immuniteten går ut.
Bergström nämner även Novavax, som också tar fram vaccin – ett proteinvaccin.
– Den tekniken är utvecklad i Uppsala, väldigt spännande, säger Bergström.
När det gäller vaccintvisten mellan Pfizer och EU-kommissionen har parterna nått en överenskommelse om att pengar ska betalas tillbaka. Det innebär att Sverige och övriga medlemsländer kan kompenseras för förlorat vaccin, rapporterar DN.
Ytterligare dos
Tvisten handlar om hur många doser per flaska man ska betala för. Inledningsvis sades flaskorna innehålla fem doser, men den 8 januari ändrades bedömningen till sex doser efter att flera länder upptäckt att ytterligare en dos gick att få ut.
Men i Sverige har många regioner saknat rätt utrustning för att lyckas med detta, vilket ledde till att Folkhälsomyndigheten pausade betalningarna till vaccintillverkaren.
Nu har oenigheten retts ut.
– Mellan godkännandet av sex doser den 8 januari och fram till den sista februari kommer medlemsländerna att få tillbaka pengar om de kan dokumentera att man inte har kunnat få ut alla doser, säger Richard Bergström till DN.