Handelshuset som går på hjul

Att vara bonde är ofta et  ensamt jobb, och det kan vara svårt att påverka vad man får betalt för sina produkter. Men i Gothems Handelshus gör man gemensam sak för att hjälpa varandra.

Gothemsgänget. Från vänster: Lillemohr Lindby, Christina Näslund, Jan Näslund, Åsa Karlsson, Jane Wetterstrand och Jessica Hermansson.

Gothemsgänget. Från vänster: Lillemohr Lindby, Christina Näslund, Jan Näslund, Åsa Karlsson, Jane Wetterstrand och Jessica Hermansson.

Foto: Lillebi Eriksson

Ekonomi, näringsliv & finans2014-11-04 09:00

Du kanske såg den i somras i Åminne eller under Skördefestivalen? En vagn med knallröd markis, där du kan köpa det mesta som behövs för att laga en god middag, med livsmedel kommer från olika gårdar i Gothem tillsammans säljer sina produkter under namnet Gothems Handelshus.

Det hela började med att Jessica Hermansson, Botvalde gård, var på studiebesök i Frankrike och åkte till ett matkooperativ. Där samlades olika bönder och sålde sina varor i gemensam lokal men inte med gemensam ekonomi. Man kunde därmed prova sig fram utan några större ekonomiska risker.

Började ta form

Jessica fascinerades av det här och tog med sig den nya kunskapen hem och tillsammans med sina lantbrukskompisar i Gothem började så ett slags kooperativ ta form.

Som av ett ödets genidrag hade dessutom LRF ett projekt under den här tiden, som hette just Handelshuset.

LRF-avdelningen i Gothem gjorde en förstudie inom ramen för ”Mat i fokus” och midsommarafton 2014 var det premiär för Gothems Handelshus.

– Ramen är att vi bara ska sälja sådant som vi producerar själva i Gothem. Så nära som möjligt och utan konstiga tillsatser. Det finns ingenting i vagnen som vi inte kan stå för, säger Jessica Hermansson.

De flesta i Gothems Handelshus har även försäljning på den egna anläggningen och/eller tar emot beställningar, men i och med handelshuset är det inte lika angeläget att också driva en egen butik.

– Gårdsbutiker i all ära men det tar tid och är svårt att ta emot kunder när man är mitt uppe i något. Det blir också lättare för kunden som har allting på samma ställe, säger Christina Näslund, Nors ekogård.

Kontroll hela vägen

Två av gårdarna (Nors och Botvalde) är Krav-godkända, men det är inte så lätt att ta det hela vägen till slutprodukt, tycker Jessica Hermansson. Hon berättar att deras djur föds upp och slaktas enligt Krav-regler. Den som sedan gör själva korven går dock inte under det regelverket och därmed kan inte heller slutprodukten kallas för Krav-korv eller Krav-hamburgare trots att både nötuppfödare och slakteri är Krav-godkända.

– Kunde man göra allting själv vore det förstås bättre, både för slutprodukten och för att kapa kostnader och, inte minst viktigt, få in mer pengar för det man säljer, säger Jessica Hermansson.

Det är det som är målet med Gothems Handelshus, att ta tillbaka makten över maten, framför allt makten över betalningen.

FAKTA

Allt som allt är det sex gårdar som ingår i Gothems Handelshus:

Åsa och Bengt Karlsson och Lillemohr och Kristoffer Lindby, Busarve gård (lammkött, skinn och bröd).

Jessica och Fredrik Hermansson, Botvalde gård (kött, korv, hamburgare, marmelad, sylt).

Jan och Christina Näslund, Nors ekogård (lammkött, korv, glass)

Jane Wetterstrand, Janes eget, driver Vitvikens café och camping (producerar saffranskorpor, knäckebröd, lingonsylt samt smörknivar av egen ene).

Carina och Åke Gustavsson-Lindholm, Nyholms gård (ägg, knäckebröd, saft, gelé, örtpesto).

Tobias och Karolina, Åminne honung och jästeri (honung, bivaxsalvor, drycken kombucha).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!