Frågorna är relevanta och i högsta grad aktuella. Och de berör näringslivet, och tillgången på arbetskraft.
Högskolan på Gotland måste göra något. Frågan är bara vad.
Specialiserar man för mycket bidrar man till diversifiering och svåröverskådlighet inom högskolan generellt. Det finns redan 3000 programalternativ i Sverige, det borde räcka.
Specialiserar man för lite riskerar Visby att bli utkonkurrerat av de större lärosätena.
En för smal högskola gör varken näringsliv eller studenter som tänkt stanna på ön glada. Här finns inte jobb åt alla arkeologer, spelutvecklare eller konstvetare som utbildas på Gotland. Men bredd i utbudet kan å andra sidan bli spretighet, och sämre kvalitet. Då sticker de som vill bli ekonomer, tekniker eller ingenjörer till större högskolor och studerar.
Förresten säger statistiken att de flesta inte blir kvar på orten i alla fall efter avslutad högskoleutbildning. Till detta kommer att morgondagens studenter i högre grad än tidigare kommer att behöva flytta runt under sin utbildningstid, eftersom färre högskolor med examinationsrätt tvingar dem till det.
Vad säger i det läget att de kommer tillbaka just till Gotland när de pluggat färdigt?
Näringslivet på Gotland behöver arbetskraft med relevant utbildning. Illa då att till exempel turismlinjen tvingas stänga på grund av för få studenter.
I landet som helhet ökar de kvalificerade yrkesutbildningarna i betydelse. På Gotland finns inga sådana KY-utbildningar alls idag.
I detta nummer av Näringsliv Just nu sätter vi fokus på utbildning.
Se det som en ingång bara, till en stor och viktig diskussion som förtjänar större lokal uppmärksamhet än den får. Och som sätter frågan om regionsamarbeten i skarpt ljus. Högskolan på Gotland kommer definitivt att bli mer beroende av regionalt samarbete framöver. Kanske också av stöd, och engagemang, från det lokala näringslivet.
I tidningen läser du också om sponsring, löneläget, nyföretagande och om Slite som är på gång. Och apropå att vara på gång: när vi summerar sommarens nyregistreringar av gotländska företag så blir de 81 stycken. Det borde säga en del om initiativkraften på Gotland.
Högskolan behöver hjälp!
Vad håller Högskolan på Gotland för utbildningskvalitet? Hur allvarligt är det att antalet studenter minskar? Och hur påverkas näringslivet om den gotländska högskolan förlorar både kvalitets- och kvantitetsmässigt?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!