Idrottsledaren bästa mentorn

Vill du ha en mentor men drar dig för att själv ragga upp en? Då är det Almi du ska vända dig till.

Ekonomi, näringsliv & finans2009-05-14 12:39
På Gotland finns ett 60-tal företagsledare som officiellt tagit på sig att vara mentorer åt andra företagare. De har via Almi åtagit sig uppdraget. De får inget betalt, men de får utbildning och adepter via Almi.
I botten finns ett politiskt regeringsuppdrag att i varje län para ihop ett antal mentorer och adepter, i syfte att stärka och utveckla regionernas företag. Statliga pengar finns avsatta, som används till att ordna nätverksträffar och utbildningstillfällen. Resten bygger på ideellt engagemang hos dem som ställer upp som mentorer.
Para ihop rätt folk
– Det finnws jättemånga duktiga företagsledare på den här ön, konstaterar Elisabeth Lundahl som är Gotlands projektledare för Almis mentorskapsprogram. Hon tillägger:
– Det gäller bara att hitta dem.
När de väl har hittats så är nästa steg att para ihop rätt adept med rätt mentor. Elisabeth fungerar där som parförmedlare.  Söker du mentor via Almi får du inte välja själv.
– Vi lägger ned tid på matchning, därför att där handlar det om kvalitet och effektivitet.
Det händer att Almis mentorskapsprojektledare tvingas bryta ett mentorskap därför att det inte fungerar. Ibland handlar det om att byta, ibland att gå in och styra upp förhållandet mentor-adept.
Förändringsbenägen
Mentorskap är ett effektivt verktyg för näringslivsutveckling, men enkelt är det inte alla gånger.
Här sätts mänskliga egenskaper och förmågor i skarpt strålkastarljus. En mentor måste ha ett ledarskap som bygger på att coacha. En adept måste vara ödmjuk och förändringsbenägen.
Letar inom idrotten
Kanske är det så att Elisabeth Lundahl i sin roll som öns mentorscout sitter inne med kunskapen om var Gotlands bästa chefer finns? Hon har i alla fall utvecklat en klar strategi för var hon först ska leta mentorer:
– Jag tittar alltid inom idrotten. Finns det någon inom idrotten som jobbar som företagschef så är det en bra ingång, de är oftast bäst på att coacha.
Mentorskap via Almi Företagspartner sker i samarbete med Jobs and Society Nyföretagarcentrum på uppdrag av Näringsdepartementet.
Program för mentorskap finns i varje län, oftast för både nystartade och etablerade företag.
På Gotland erbjuds mentorskap enbart för nystartade (högst tre år gamla) företag.
Varje år utser parterna en Årets mentor i varje län. 2008 utsågs Harriet Engberg, från företaget Linser o Bågar i Visby, till Årets Mentor på Gotland.
För 2009 finns, liksom förra året, extra projektmedel för mentorskap riktat till kvinnliga företagare (de så kallade Maud-pengarna, efter Maud Olofsson)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!