När vi träffade Ise Ljungqvist hösten 2009 hade hon redan fullt upp i bageriet och levererade knäckebröd till sju gotländska butiker. Hon berättar stolt att hon strax därefter fick utmärkelsen Årets trendskapande nyföretagare, som delades ut av Visma under Trendgalan.
- Det var skitläskigt, men det gick ju vägen!
Mycket jobb
Hösten var hektisk och till julen det året blev det nästan för mycket.
- Jag tänkte nästan ta en madrass och lägga mig under bordet i bageriet. Jag jobbade precis hela tiden, jag var inte förberedd på det.
Kunderna är framförallt butiker, även om hon har en del privatkunder också. När hon senast i somras räknade efter levererades till 24 butiker, både på Gotland och på fastlandet.
Nätverk och samarbeten är viktigt, tycker Ise Ljungqvist, särskilt när man är egenföretagare. Livsmedelsproducenter på Gotland är mer som kollegor än konkurrenter. De samordnar marknadsföring och säljer varandras produkter. Ett exempel är Gutevins webbshop där hennes knäckebröd finns i servicesortimentet. Ett annat är Krusmyntagården där de byter tjänster kan man säga. En av brödsorterna innehåller örter från Krusmyntagården och har deras logga på förpackningen, i gengäld säljs brödet i deras butik.
Har det blivit som du hade tänkt?
- Jo, jag hade ju hoppats att det skulle gå bra och det gör det ju. På sommaren går det lite för bra. Jag skulle gärna vilja att det var lite jämnare fördelat, men nu är det så och det är bara att finna sig i det, säger hon.
Vad har du lärt dig på vägen?
- Jag har lärt mig att sälja. Jag tycker att det är jättesvårt.
Att synas, bli fotograferad och stå på scen är väldigt jobbigt, tycker Ise Ljungqvist.
- Men jag har gjort det i alla fall. Jag har verkligen tänjt på gränserna, helst vill jag bara säga nej till allt.
Flera gånger har hon bjudits in för att berätta om sin affärsidé och hon har även agerat mentor för ett knäckebrödsbakande UF-företag som resulterade i att hon tvingades upp på scenen vid senaste UF-mässan på Wisby Strand för att ta emot utmärkelsen Årets rådgivare.
Har du några råd till andra som vill starta eget?
- Jag tycker att det är bra om det händer något på landsbygden. Turister som kommer till Gotland behöver röra sig ut på ön, säger hon och fortsätter:
- Tålamod behövs förstås. Och en bra mentor som pushar på när man känner att man inte orkar. Man måste också räkna med att allt tar längre tid än man tror.
Måste anpassa sig
Studera marknaden innan start är också viktigt. Att vara företagare och till stor del vara beroende av turister innebär också en obalans i efterfrågan över året.
- Man måste anpassa sig till marknaden och acceptera att här på Gotland är det lugnt vissa tider på året extremt hektiskt andra tider.
En fördel med att driva företag på landsbygden och framförallt i anslutning till sitt hem, är att man kan hålla kostnaderna ner jämfört med att exempelvis hyra en lokal i Visby. Det gör företaget mindre sårbart om det krävs mindre intäkter för att klara utgifterna.
Vill hitta nya kunder
Några planer på att utöka har inte Ise Ljungqvist i nuläget. Bageriet är för litet för mer än en person och att anställa personal är heller inget som lockar. Däremot hoppas hon kunna öka omsättningen och lönsamheten genom att hitta fler återförsäljare på fastlandet.
- Jag ska försöka hitta nya kunder så att jag kan få ett jämnare flöde och sälja någon annanstans när jag inte kan sälja här på Gotland.