Joakim fräser åt andra
Joakim Olsson i Burs väntade inte på stöd. Han tog steget och köpte en CNC-fräs för närmare två miljoner kronor.Nu har han fullt upp med jobb och en anställd på sitt snickeri.Och även konkurrenterna drar nytta av den makalösa manicken.
Foto: Staffan Fritz
Men inne i snickeriet finns ingen känsla av isolering. Där tillverkas skräddarsydda skåpinredningar till exklusiva vindsvåningar i Stockholm och fräses svängda ben som så småningom ska sitta på Carl Malmsten-bord till salu i fashionabel butik på Strandvägen i huvudstaden.
Formade i en femaxlad datorstyrd fräs för närmare två miljoner kronor.
"Ett stort steg"
Den ägs av Joakim Olsson, som hyrt in sig och sin firma i Flors Snickeri.
- Det var ett stort steg att ge sig in i det här, att investera så mycket i en ny maskin. När jag startade här tänkte jag: "På några års sikt kanske jag kan köpa en begagnad maskin", berättar Joakim Olsson.
- Men så kom finanskrisen och gjorde att priset på den här maskinen sjönk med några hundra tusen. Jag hade sökt stöd genom landsbygdsprogrammet men det var en lång vals innan jag fick besked. Så jag köpte maskinen ändå.
Så småningom, efter ett års behandling, fick han sitt stöd.
- Det var på drygt en halv miljon kronor och det gjorde att jag kunde köpa kringutrustning och programvara mycket tidigare.
Allt i en sekvens
Maskinen är en så kallad CNC-fräs (computer numeric control) vilket innebär att den styrs via en dator. Den har dessutom fem axlar som kan vinklas så att arbetsstyckena till och med kan fräsas snett underifrån.
Joakim Olsson visar hur ett fyrkantsstycke kan förvandlas till bordsben som är svängda och fasade och försedda med hål för tappar - allt gjort i en sekvens.
- Man kan göra det här utan en sån här fräs, men det tar mycket, mycket längre tid, säger Joakim Olsson.
Själv tillverkar Joakim Olsson och hans anställde Emil Yttergren mest måttbeställda inredningssnickerier, dörrar, trappor, specialritade möbler - och brädet till fiaspelen från PS Toys
i Kräklingbo.
- Jag jobbar mest mot arkitekter och byggfirmor men också direkt mot konsument - många som bygger fritidshus har det som ett livsprojekt och vill vara med och peta. 25-30 procent av produktionen går till Stockholm och resten till Gotland.
"Det ger en trygghet"
Men de svängda bordsbenen är inte till hans egen produktion. De är tillverkade åt en annan snickare på Gotland, som i sin tur gör bord åt Carl Malmsten.
- Det sprider sig att jag har den här maskinen. Och vi har ett bra samarbetsklimat mellan snickerierna på ön.
- Det ger trygghet - krisar det så kan man få hjälp. Får någon en förfrågan om ett jobb som är för stort så kan vi dela på det. Jag kan hjälpa andra för att jag har en maskin som är lite bättre, fem-sex snickerier anlitar mig i dag. Och jag kan åka ner till Hemse för där finns en puts som är bättre än min.
- Den här typen av samarbete fanns det inget av i Stockholm, där kände man inga andra. Det var ett hårdare klimat, berättar Joakim Olsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!