Kroppen som verktyg

Att vara egen företagare kan innebära stor frihet och möjlighet att arbeta med sitt största intresse. Men det är också en skör tillvaro, känslig för skador och sjukdomar. Det har Göran Hoas med familj på Lilla Bjers i Västerhejde fått erfara.

Foto: Ida Madsen

Ekonomi, näringsliv & finans2011-03-17 00:00

Paret Göran och Margareta Hoas driver Lilla Bjers gårdsbutik. Där säljer de egenodlade ekologiska grönsaker och bär, samt konsthantverk och kalligrafi. På gården, som är Krav-certifierad, skördar de årligen cirka 50 olika grödor. Med andra ord är det fullt upp att göra på Lilla Bjers.

Olyckan var framme
I februari hände det som inte fick hända. Göran Hoas var på väg till växthuset för att förbereda inför ett besök av en elektriker. Med träskor på fötterna skyndade han ut på gången i trädgården.

 -Jag halkade, försökte parera, men det sa bara pang. Eftersom jag kunde stå upp lyckades jag i alla fall stappla in till växthuset där jag satt tills elektrikern kom och hjälpte mig.

Resultatet av fallet blev ett benbrott som lagades med åtta skruvar. I dag gör det inte längre ont, men arbetet försvåras av det stora stödförbandet.

 -Så är det i hantverksbranschen över huvud taget. Vi använder hela kroppen. Har vi inte kroppen så funkar det inte.

Det är alltid mycket att göra på gården men under vintern är det lyckligtvis inte så mycket arbete utomhus.

 -På det sättet var det ju en väldigt bra tid att bryta benet, säger han och skrattar.

Som egen företagare kan du teckna en försäkring som gäller om du till exempel skadar dig och behöver anställa någon under sjukskrivningen. Göran och Margareta Hoas funderade för några år sedan på att teckna en sådan försäkring men på den tiden var det alldeles för mycket pengar för dem.

 -Och vad är det för vits med att ha en sådan försäkring om det inte finns någon att anställa? Det är svårt att hitta en ersättare när man arbetar med lite allt möjligt och med kreativt skapande, säger Göran Hoas.

Riskfyllt att driva eget
Efter olyckan fick han många uppmuntrande tillrop på Facebook, där familjen har en egen sida för gården.

 -Jag kände en fantastisk omsorg, också från många jag inte ens känner. Folk sa: "Vad skönt, nu kan du ta det lugnt i sex veckor, läsa böcker och så". Men det går ju inte.

Han var sjukskriven i tre veckor och började sedan jobba 25 procent.

 -Hade jag varit vanligt anställd hade jag antagligen fortsatt att vara sjukskriven, men du kan inte det som egen företagare. Företaget måste fungera, det går inte att låta bli att jobba. Nu har vi tur som är två. Hade det varit ett enmansföretag hade det inte gått alls.

När du som är företagare blir sjuk eller skadad

- Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan när du på grund av sjukdom inte kan arbeta.

 - Sjukpenningen är cirka 80 procent av din årsinkomst.

 - Du som är egen företagare ska uppge din beräknade nettointäkt som årsinkomst till Försäkringskassan. Med nettointäkt menas företagets resultat efter avdrag för kostnader, egenavgifter med mera.

 - Gör sjukanmälan första dagen som du är sjuk. Från och med den 8:e dagen måste du ha läkarintyg.

 - Som företagare betalar du själv in preliminärskatt varje månad. För att inte Försäkringskassan ska dra skatt på din sjukpenning måste du visa upp din F-skattsedel.

 - Alla egna företagare har en grundläggande karenstid på sju dagar. Utöver det kan du själv bestämma hur många karensdagar du vill ha. Ju fler dagar du väljer desto lägre blir din sjukförsäkringsavgift. Under karenstiden får du ingen sjukpenning.

Källor: forsakringskassan.se och ekonomiportalen.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!