SNÅLA TURISTER
I mars startade projektet Hållbara besök som sponsras av Tillväxtverket och Region Gotland. Forskare vid Uppsala universitet har kartlagt kryssningsbesökarna i Visby.
Den hetaste potatisen är: Hur mycket pengar gör de av med som kommer Gotlands företagare till del? Kritikerna till kajen har hävdat att de i bästa fall är en spottstyver.
Och de ser ut att få rätt.
Forskarna Karin Ågren och John Östh vill inte svara exakt på frågan ännu, även om de sitter på svaret. Men de ger en uppskattning.
– Man har handlat främst mat och souvenirer. Det handlar om några hundralappar, säger Karin Ågren.
Det finns flera orsaker till detta. En är att man i undersökningen ser att turisterna befinner sig på shoppingstråken redan mellan klockan åtta och nio på morgonen när många butiker har stängt.
– Många uppger att de inte hunnit handla då besöket varit kort, säger Karin Ågren.
För Magnus Olsson vid Visby Centrum kommer detta inte som en överraskning.
– Nej, Vi ser att man gör av med pengar främst på caféer.
Hur känner du nu när kritikerna mot kryssningskajen ser ut att få rätt?
– Först och främst är det här år ett med kajen. Och vi ser att många angett att de gärna kommer tillbaka, och att de då kan tänka sig att övernatta.
Om de gör detta är det värt betydligt mer för besöksnäringen.
– Vi jobbar med att lösa logistiken. De orkar inte bära med sig saker, och de har begränsat med utrymme ombord. Vi vill att de ska kunna beställa saker som levereras hem till dem vart de än bor.