Lisen Kebbe började för flera år sedan engagera sig i frågan om vikten av de mjuka värdena när det gäller generationsskiften, efter en föreläsning under Almedalsveckan som Företagarna höll i. Hon hade tidigare arbetat med familjeterapi, jobbat med företagsutveckling och dessutom haft personlig erfarenhet av ett gårdsskifte.
– Jag kände att jag hade något att bidra med, säger hon entusiastiskt.
Lisen Kebbe har doktorerat med avhandlingen "Keep the Conversation Going" som handlar just om hur viktigt det är att man pratar med varandra inom familjen under själva gårdsskiftesprocessen.
I drygt tio års tid har hon hjälpt mängder med gotländska familjer att genomföra ett gårdsskifte och hon har flera punkter som hon trycker särskilt på. En av dem är att se skiftet som en lång process. Helt enkelt börja i god tid.
– Det är faktiskt bland det svåraste. Att komma i gång. Man kanske ska jobba med skiftet i tre till fem år innan det är klart!
En annan punkt som hon återkommer till är vikten av att hela familjen är med. Med hela familjen menar hon såväl barn och barnbarn som partners.
– Det bästa är om alla sitter med i åtminstone de inledande mötena. Alla generationer och även, till exempel, den som vet att man inte vill ta över gården. Alla behöver vara delaktiga.
Lisen ger några exempel på vanliga situationer då hon kommer in med sitt kunnande:
– Ofta kan det vara så att när pappan i familjen dog så fick sonen ta över, fast han egentligen inte ville. När han senare i livet i sin tur ska lämna över gården så kan det här vara något som kommer upp, att han en gång i tiden faktiskt inte ville. Därför är det viktigt att man pratar om sådant, att man samlar ihop allas tankar och känslor i familjen.
Det kan bli en eller flera gånger som man möts, kanske spritt över några år, förklarar Lisen Kebbe. Vanligtvis sitter man samlade i några timmar och pratar, ofta hemma i köket. Det är inte ovanligt att det sker under någon av de större helgerna, som påsk eller jul, när alla inblandade är samlade på Gotland.
När Lisen Kebbe leder samtalet inom en viss familj så händer det att hon delar upp familjemedlemmarna i olika grupper och ger dem till uppgift att spåna på hur det skulle kunna se ut.
– Oftast är alla intresserade, även barn och ingifta, och alla måste bli insatta. De ingifta kan dessutom ha en viktig roll genom att de kommer utifrån och vågar ställa frågor som i det tysta blivit tabubelagda i familjen.
Ett annat råd är att man ska våga "lägga korten på bordet".
– Man kan gå en runda runt bordet och låta alla säga sitt. Visst kan det bli tårar, men det är viktiga samtal, det blir också många skratt. De är nästan heliga, säger Lisen Kebbe med eftertryck.
Hennes roll som psykolog är att se till att samtalen, kommunikationerna, mellan alla familjemedlemmar blir av. För ofta kan det vara så att processen har stannat upp. Man kommer inte vidare och behöver hjälp av någon opartisk. Frågorna kan helt enkelt vara väldigt viktiga.
– Det är inte alltid konflikter det rör sig om, snarare är problemet att man är rädd för konflikter, men har man olika uppfattningar ska man inte se det som ett hot. Alla åsikter är viktiga.
En annan syn på generationsskiftet som Lisen Kebbe vill förmedla är att våga tänka utanför det traditionella.
– Småföretagande är ofta så traditionellt. Ofta tänker man att det är den äldste sonen som ska ta över, men man kan faktiskt vara flera som tar över eller så behöver någon stöd i att säga att man inte vill ta över gården, säger Lisen Kebbe.
Av mångårig erfarenhet vet hon att det är stor överrepresentation av män som tar över och säger att det är något som man kan fundera över.
– Ofta är giftermål det sätt som kvinnor kommer in i jordbruket. Män gör det genom gårdsskiften, men ska vi få en förnyelse inom lantbruket så kan det vara problematiskt. Det behövs både män och kvinnor som ägare och med makt.
Lisen Kebbe betonar flera gånger under intervjun vikten av att inte stressa. Att man inte inledningsvis träffas för att fatta ett beslut utan att det viktigaste är att börja med att "öppna upp".
– Låt det ta tid och låt alla vara delaktiga i det som till slut blir bestämt. Det är viktigt även för den som till slut tar över, att den eller de känner ett stöd från övriga, säger hon och fortsätter:
– Ägnar man tid åt processen så kommer familjen att komma samman, till nytta för såväl företaget som familjen!