Livsmedelsverket ger Visbyslakteriet bakläxa

Livsmedelsverket har gjort en omfattande kontroll av hygienen vid 18 slakterier i Sverige. Vid sex av slakterierna fann verket oacceptabelt mycket mag- och tarminnehåll på slaktkropparna. Ett av de slakterier som har fått anmärkning är Visby-slakteriet.- Vi tar givetvis kritiken på allvar och stärker säkerheten, säger Scans informationsdirektör Margareta Thorgren.

Hygienen. Slakteriet i Visby är ett av sex i landet som fåyy anmärkningar från Livsmedelsverket på brister i rutinerna för slakthygienen. ARKIVFOTO/GA

Hygienen. Slakteriet i Visby är ett av sex i landet som fåyy anmärkningar från Livsmedelsverket på brister i rutinerna för slakthygienen. ARKIVFOTO/GA

Foto: Simon Paulin

Ekonomi, näringsliv & finans2007-10-20 04:00
Livsmedelsverket har genomfört ett omfattande projekt vid slakterierna under september månad.
- Det är viktigt med effektiva rutiner för att förebygga att kött förorenas av mag- och tarminnehåll vid slakt, eftersom annars sjukdomsframkallande bakterier som EHEC kan tillföras köttet, säger Torbjörn Axelsson, regionchef vid Livsmedelsverket.
Utfallet av Livsmedelsverkets stora projekt blev alltså inte så bra för Visby-slakteriets del.

120 kroppar kontrollerade
Några exakta uppgifter om hur stor förekomsten av mag- och tarminnehåll var finns inte ännu. En detaljerad rapport kommer under november månad. Torbjörn Axelsson uppger att kontrollen vid Visby-slakteriet pågick under september månad och att totalt 120 slaktkroppar undersöktes i det skede då slakten skett och kropparna kylts ned.
De fynd av mag- och tarminnehåll som gjordes var för många och för omfattande - mer än så kan man inte säga i dag - och de ledde till att Livsmedelsverket har skickat ett skriftligt meddelande till slakteriet.
När GA frågar platschefen vid Visby-slakteriet, Kurt Hallbom, om en kommentar hänvisar han till Scans informationsdirektör Margareta Thorgren i Stockholm. Hon säger:
- Vi tar det här på stort allvar och stärker säkerheten.

Garanterar produkterna
Hon påpekar dock att Livsmedelsverkets kontroll gjordes i ett stadium av slakthanteringen som ligger tidigare än slakteriets egen sista kontroll. Hon framhåller att de produkter som lämnar slakteriet inte bär på några föroreningar av den nämnda typen. Hon tillägger också att det rör sig om mikroskopiska partiklar mindre än en millimeter. När de upptäcks skärs partier av köttet bort och kasseras.
Livsmedelsverkets påpekande gör dock att de enligt Margareta Thorgren redan rigorösa säkerhetskontrollerna kommer att utökas ytterligare.
Livsmedelsverkets förelägganden innebär att slakterierna får en viss tid på sig att vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen.
Om hygienen inte har förbättrats vid Livsmedelsverkets nästa inspektion kan slakterierna mista sitt tillstånd.
Bakterien EHEC är en E-coliebakterie, som bildar verotoxingifter, vilket kan leda till blodiga diarréer. Ett par hundra personer infekteras årligen i Sverige av EHEC eller den snarlika bakterien VTEC.
Bakterien kan finnas i tarmen hos i första hand kor och får och utskiljs med avföringen från dessa djur. Människor smittas genom direkt kontakt med djur som är bärare av bakterien eller via vistelse i miljöer som till exempel beteshagar eller via livsmedel som till exempel bladgrönsaker som vattnats med förorenat vatten, opastöriserad mjölk eller juice och icke värmebehandlade korvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!