Livsmedelsverket ger Visbyslakteriet baklÀxa

Livsmedelsverket har gjort en omfattande kontroll av hygienen vid 18 slakterier i Sverige. Vid sex av slakterierna fann verket oacceptabelt mycket mag- och tarminnehÄll pÄ slaktkropparna. Ett av de slakterier som har fÄtt anmÀrkning Àr Visby-slakteriet.- Vi tar givetvis kritiken pÄ allvar och stÀrker sÀkerheten, sÀger Scans informationsdirektör Margareta Thorgren.

Hygienen. Slakteriet i Visby Àr ett av sex i landet som fÄyy anmÀrkningar frÄn Livsmedelsverket pÄ brister i rutinerna för slakthygienen. ARKIVFOTO/GA

Hygienen. Slakteriet i Visby Àr ett av sex i landet som fÄyy anmÀrkningar frÄn Livsmedelsverket pÄ brister i rutinerna för slakthygienen. ARKIVFOTO/GA

Foto: Simon Paulin

Ekonomi, nÀringsliv & finans2007-10-20 04:00
Livsmedelsverket har genomfört ett omfattande projekt vid slakterierna under september mÄnad.
- Det Àr viktigt med effektiva rutiner för att förebygga att kött förorenas av mag- och tarminnehÄll vid slakt, eftersom annars sjukdomsframkallande bakterier som EHEC kan tillföras köttet, sÀger Torbjörn Axelsson, regionchef vid Livsmedelsverket.
Utfallet av Livsmedelsverkets stora projekt blev alltsÄ inte sÄ bra för Visby-slakteriets del.

120 kroppar kontrollerade
NÄgra exakta uppgifter om hur stor förekomsten av mag- och tarminnehÄll var finns inte Ànnu. En detaljerad rapport kommer under november mÄnad. Torbjörn Axelsson uppger att kontrollen vid Visby-slakteriet pÄgick under september mÄnad och att totalt 120 slaktkroppar undersöktes i det skede dÄ slakten skett och kropparna kylts ned.
De fynd av mag- och tarminnehÄll som gjordes var för mÄnga och för omfattande - mer Àn sÄ kan man inte sÀga i dag - och de ledde till att Livsmedelsverket har skickat ett skriftligt meddelande till slakteriet.
NÀr GA frÄgar platschefen vid Visby-slakteriet, Kurt Hallbom, om en kommentar hÀnvisar han till Scans informationsdirektör Margareta Thorgren i Stockholm. Hon sÀger:
- Vi tar det hÀr pÄ stort allvar och stÀrker sÀkerheten.

Garanterar produkterna
Hon pÄpekar dock att Livsmedelsverkets kontroll gjordes i ett stadium av slakthanteringen som ligger tidigare Àn slakteriets egen sista kontroll. Hon framhÄller att de produkter som lÀmnar slakteriet inte bÀr pÄ nÄgra föroreningar av den nÀmnda typen. Hon tillÀgger ocksÄ att det rör sig om mikroskopiska partiklar mindre Àn en millimeter. NÀr de upptÀcks skÀrs partier av köttet bort och kasseras.
Livsmedelsverkets pÄpekande gör dock att de enligt Margareta Thorgren redan rigorösa sÀkerhetskontrollerna kommer att utökas ytterligare.
Livsmedelsverkets förelÀgganden innebÀr att slakterierna fÄr en viss tid pÄ sig att vidta ÄtgÀrder för att komma till rÀtta med problemen.
Om hygienen inte har förbÀttrats vid Livsmedelsverkets nÀsta inspektion kan slakterierna mista sitt tillstÄnd.
Bakterien EHEC Àr en E-coliebakterie, som bildar verotoxingifter, vilket kan leda till blodiga diarréer. Ett par hundra personer infekteras Ärligen i Sverige av EHEC eller den snarlika bakterien VTEC.
Bakterien kan finnas i tarmen hos i första hand kor och fÄr och utskiljs med avföringen frÄn dessa djur. MÀnniskor smittas genom direkt kontakt med djur som Àr bÀrare av bakterien eller via vistelse i miljöer som till exempel beteshagar eller via livsmedel som till exempel bladgrönsaker som vattnats med förorenat vatten, opastöriserad mjölk eller juice och icke vÀrmebehandlade korvar.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!