Ljus framtid med nytt system

De sålde in en idé med lösningar som visade sig vara hett eftertraktade. Imcode Partner kan bli en av de största IT-leverantörerna till den offentliga sektorn.

Imcode, Crister Karlén, vd

Imcode, Crister Karlén, vd

Foto: Lillebi Eriksson

Ekonomi, näringsliv & finans2014-11-18 14:23

Imcode partner, med Hillar Loor (senior partner) och Crister Karlén (VD) i spetsen, arbetar just nu intensivt med en ny plattform för offentlig sektor och främst för skolverksamhet.

Vinnova delade i slutet av september ut sammanlagt 14 miljoner för olika projekt som handlar om att förbättra och förenkla kommunikation och teknik för framtidens skola. Imcode Partner tillsammans med föreningen Sambruk fick då 1,8 miljoner kronor till projektet ”innovativt verksamhetssystem för skolan”.

Behållare med program

Hillar Loor beskriver plattformen som en behållare där olika program och tekniska system kan samarbeta. Där ska man kunna hämta och lämna data som passar för olika slags behov.

– Vi ska tillverka plattformen och sedan överlåter vi åt andra aktörer att skriva programvarorna som ska kommunicera med plattformen. Vi flyttar makten till dem som faktiskt äger datan; föräldrar, lärare och elever med flera, säger Hillar Loor.

Ett exempel är elevernas schema. Skolelever har behov av att snabbt kunna se i vilka sal nästa lektion är. Den teknisk kunnige kan själva skapa en lösning för det och sedan lägga in i det som en app i plattformen så att alla elever kan komma åt informationen, med inloggning givetvis.

Föreningen Sambruk är också med i det här projektet. Sambruk är en förening där medlemmarna utgör kommuner och landsting. Arbetet i det här nätverket, med ett hundratal kommuner i Sverige, handlar främst om att hitta funktionella e-tjänster inom den offentliga sektorn. Ju fler desto starkare och kommunerna kan på så sätt påverka både pris och produkt.

Hillar Loor berättar att kommuner har varit och är låsta av olika tekniska system som företag har sålt in och sedan tar betalt för att utveckla och släpper inte in andra programvaror. I den nya plattformen väljer respektive kommun själva, efter eget behov, vad de behöver. Det här ska fungera mot smarta skärmar, mobiltelefoner, webbsidor, ja, mot allting som pratar via internet. Gränssnittet kan byggas av just användargruppen, exempelvis för olika funktionsbegränsningar. Vill en kommun använda plattformen för bara en enda tjänst, till exempel samordning av skolskjutsar, går det bra.

– Man kan börja försiktigt och se hur det funkar, säger Hillar Loor.

Flera intressenter

Det är inte bara svenska kommuner och landsting som intresserar sig för det här. Tidigare i år var Hillar Loor på en stor träff i Bryssel, med deltagare som EU-kommissionen hade bjudit in. En av punkterna var Imcode partners projektidé.

– Jag fick möjlighet att tala inför 600 personer och berättade då om de problem som svensk offentlig sektor har med olika it-system som inte kommunicerar med varandra.

Efter den dragningen stod folk i kö för att prata mer om det här.

– Det var personer från irländska kommuner, österrikiska staten och ett antal universitet och alla hade de samma problem.

Målet är att det här även ska ut på europeisk nivå, men först ut är Sverige. Nu i dagarna ska en testmodell visas upp för Sambruk för att visa hur det fungerar och få återkoppling.

För Imcode partner innebär det nya projektet i nuläget inte att företaget kommer anställa fler, men de etablerar sig bland toppleverantörerna till offentlig sektor.

– Framtiden ser ljus ut och på sikt kommer vi anställa fler.

Konkurrensverket bekräftade i en rapport (2013:2) att låsning av upphandlade system är ett problem för den offentliga sektorn. Nedan ett utdrag från sammanfattningen:

”Det finns en uppenbar risk, vid inköp av ett komplext system, som kanske omfattar såväl specialanpassade datorprogram, som tekniskt avancerad hårdvara, att myndigheten fastnar i ett långvarigt beroendeförhållande till det företag som har levererat systemet och äger immateriella rättigheter, såsom upphovsrätt, till detta.”

Rapporten i sin helhet hittar du här>>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!