LRF-ordförande: "Vi måste ryta ifrån!"

Under måndagen avslutades den cirka en månad långa kampanjen "Mjölkupproret" med en stor manifestation för den svenska mjölken i Stockholm i samband med att regeringen presenterade budgeten.

Här är några av de gotlänningar som deltog vid manifestationen. Foto: Jan Ekdahl/LRF

Här är några av de gotlänningar som deltog vid manifestationen. Foto: Jan Ekdahl/LRF

Foto:

Ekonomi, näringsliv & finans2015-09-22 08:00

På Mynttorget hade ett stort antal mjölkproducenter och sympatisörer samlats för att väcka opinion hos politiker och konsumenter och för att belysa den kris som de svenska mjölkbönderna befinner sig i. Sedan förra sommaren har priset på mjölk sjunkit med 25 procent vilket gör att i snitt slutar dagligen en svensk mjölkbonde med sin verksamhet, enligt uppgifter från LRF. Cirka 167 000 namnunderskrifter kunde på måndagens överlämnas till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. På plats fanns ett trettiotal gotlänningar, ditflugna över dagen, som iförda vita t-shirts likt övriga deltagare, medverkade i det vita "mjölkhavet" som med plakat, rop och med knappar på rockslagen krävde svensk mjölk även i framtiden.

–Folk är glada över att vi har gjort den här manifestationen. Det har varit ett sätt att visa för oss själva, för politiker och svenska folket hur viktigt det är med svensk mjölk! Om inte våra politiker ger oss konkurrenskraftiga villkor så måste vi ryta ifrån! säger LRF Gotlands ordförande Anna Törnfel.

Hon berättar om besvikelsen över att kravet på en sänkning av dieselskatten med tre kronor inte går igenom och istället sänks med 29 öre. Men trots det menar hon att gensvaret bland konsumenterna i gengäld är desto mer positivt. Under dagen har bland annat mjölk delats ut till allmänheten i Stockholm och många har då passat på att skriva på namnlistorna och visa sitt stöd för mjölkbönderna.

–Det finns ett otroligt konsumentstöd, man vill köpa svenskproducerat, säger Anna Törnfelt som dock menar att det krävs en tydligare svenskmärkning på produkterna.

–Idag kan det stå att en vara är producerad i Sverige när själva mjölkråvaran kommer exempelvis från Tyskland eller Österrike, säger Anna Törnfelt. Hon anser att det är dags att kräva av tillverkarna att märka upp varorna tydligare så att man även ser var själva mjölkråvaran kommer ifrån.

–Vi äter mycket ost i Sverige och den basost man köper borde vara gjord av svensk mjölkråvara. Det skulle verkligen hjälpa upp lönsamheten!

Gårdagen i Stockholm var viktig anser Anna Törnfelt.

–Vi har pratat med andra lantbrukare, inte bara mjölkbönder, och diskuterat svensk livsmedelsstrategi. Det måste hända något fort nu för lantbruksföretagen blöder. I dag finns det mindre än 200 mjölkbönder på Gotland. För tjugo år sedan fanns det cirka 650.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!