Många gotlänningar känner säkert till den så kallade halkbanan intill flyget. Där har man sladdat och slirat som ett led i att få sitt körkort. Andra har säkert noterat banan i ögonvrån när man passerat eftersom den funnits där sedan 1985. Då drevs den av två trafikskolor och två andra företag, men sedan 2013 har NTF stått för skötseln.
–Regionen ville att vi skulle ta över eftersom vi är opartiska, men även har möjlighet att utveckla platsen, berättar Anna Rönnle, projektledare på NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande på Gotland.
Hon berättar att regionen då avsatte mer mark så att de kunde utvecklas och expandera. Den dag intervjun sker har utbyggnaden kommit så långt att det inom några dagar är dags för asfaltering. Invigning blir någon gång innan sommaren tillsammans med NTF och medfinansiärerna.
Den gamla banan bestod av en raksträcka, egentligen delar av den gamla länsvägen, och en platta, något som dåvarande Vägverket redan 2000 hade synpunkter på.
–De tyckte att platsen var liten. Eftersom Transportstyrelsen har förslag på hur en trafikövningsplats ska se ut i framtiden så har vi följt deras råd. Det betyder att vi på Gotland kommer att ligga i framkant med den nya övningsplatsen och inte behöver stänga ner den dag de nya reglerna börjar gälla, säger en lyrisk Anna Rönnle.
Hennes entusiasm går inte att ta miste på och inte att undra på. Den nya övningsplatsen innebär en förstärkning med en över 500 meter lång bana med anpassade kurvor. Bland annat en 90-gradig böj och en så kallad hårnålsböj på 180 grader. Dessutom blir där en motorcykelbana på 300 meter där den grova delen är 9 meter och den smala 3.
–Den är till för att klara manöverprovet för mc-körkortet. Vi får även en grusplan för backövningar för tunga fordon, till exempel lastbil med släp.
Att Gotland får en utbyggd trafikövningsplats innebär inte bara att den delen av körkortsutbildningen är säkerställd. Det vill säga den cirka 4 timmar långa delen i riskutbildning 2 som är obligatorisk när man tar sitt körkort, med teori, praktik och "aha-upplevelser", som Anna Rönnle beskriver det. Banan är även mycket viktig för alla gotlänningar som finns ute i trafiken, menar hon.
–Här är det meningen att du ska misslyckas, hellre att du gör det här än i trafiken, säger Anna Rönnle med eftertryck.
Hon har ett förflutet som militär trafiklärare och fordonsinstruktör. I dag arbetar hon för NTF och är bland annat lärare för företag och enskilda som kommer till trafikövningsplatsen. Hon har själv deltagit i utformningen av banan som ritats i detalj i en dator. Hon kör i princip dagligen själv på banan och testar den specialbyggda bilen som används i undervisningen.
–Den bil vi använder är en riggmonterad skid-car, som är en gotländsk uppfinning och tillverkas av Cedergrens mekaniska. Med den bilen går det skapa flera olika scenarios, allt från att bilen blir understyrd till att den blir överstyrd och att skapa halka med bakhjulsdrift och framhjulsdrift. Vi reglerar med andra ord hur halt det blir, säger Anna Rönnle och skrattar till när hon berättar att enda stället på Gotland som skottas och saltas vintertid är just halkbanan.
Nu hoppas hon att inte bara körkortsaspiranter och alla de som kör bil i tjänsten ska besöka banan utan även de som en gång i tiden tagit körkort och känner sig osäkra när halkan slår till.
–Vi hade en man här som i årsdagspresent till sin fru köpt det vi kallar för en aha-upplevelse. Det slutade med att han tyckte han behövde träna halkkörning lika mycket han, säger Anna Rönnle och fortsätter:
–Det är faktiskt rena rama drömmen att få vara med och skapa den här trafikövningsplatsen. Den kommer bli en samlingsplats där det kan pågå flera aktiviteter samtidigt. Det känns som ett drömscenario!