"Man undrar vart alla grindar tar vägen"

Siltbergs Smide känner inte av lågkonjunkturen. När Stefan Hansson och Bo Lagergren tog över företaget såg man potentialen i Siltbergs egenutvecklade lammgrind och satsade på att utveckla produkten. Idag finns ett stort sortiment av tillbehör och fler är på väg.

Stefan Hansson och Bo Lagergren äger tillsammans Siltbergs Smide i Hemse.

Stefan Hansson och Bo Lagergren äger tillsammans Siltbergs Smide i Hemse.

Foto: Mona Staflin

Ekonomi, näringsliv & finans2009-03-04 16:28
När Siltbergs Smide i Hemse gick i konkurs 1995 fattade Stefan Hansson och Bo Lagergren, som då var anställda på företaget, modet att ta över verksamheten. Det Siltbergs kanske är mest kända för är grindar och tillbehör till lamm, en produktion som ständigt ökar. Fodergrinden för stora rundbalar började tillverkas redan på 1960-talet och är fortfarande en riktig storsäljare. Därefter har nya grindar och tillbehör tagits fram som går att kombinera ihop.
- Vi har jobbat ordentligt för att utveckla grindarna och det har vi lyckats bra med. På den vägen är det, säger Stefan Hansson som ansvarar för lammprodukterna.

Står på flera ben
Men styrkan och det som gör verksamheten mindre sårbar är att företaget står på flera ben. Ända sedan företaget grundades 1912 har man haft lantbruksservice och att reparera traktorer och lantbruksmaskiner är fortfarande en viktig del av verksamheten. De har även en finmekanisk verkstad där de gör beställningsjobb och ibland är de ute och arbetar med byggsmide, i exempelvis stallar och svinhus.

Lamm i tiden
Stefan och Bo tror inte att lammnäringen är så konjunkturkänslig.
- Jag brukar säga att lantbrukare, de är vana vid svängningar. Får ligger också i tiden just nu, folk satsar. Men man kan undra var alla grindar tar vägen! Vi ligger ständigt efter nästan en månad. Men det är bra att ligga lite efter, då blir det tryck i tillverkningen, säger Stefan Hansson.
De skojar om att de jobbar direkt under EU, ändras lantbruksstöden kan det påverka deras verksamhet.

Lämnar inte ön
De färdiga grindarna skickas till ett företag i Vadstena för galvanisering. På grund av ö-läget blir det en hel del transporter till och från Gotland, men för att minimera transporterna skickar galvanieringsföretaget slutprodukterna till återförsäljarna.
De leveranser som ska till Gotland och till Siltbergs största återförsäljare Nordpost packas och skickas från Hemse. Att lämna ön har aldrig varit aktuellt.
- Fördelen när man ligger på Gotland, och det skriver jag när jag gör annonser, är att det är en Gotlandsprodukt. Mycket idag är utländskt och man märker på mässorna att folk drar öronen åt sig. Då är det kul att det är svenskt och gotländskt.

Känner sig stolt
- Det är också kul att vi kan ha den här tillverkningen här på ön och få det att gå runt, att vi inte bara lever på turisterna. Man känner sig rätt stolt, säger Bo Lagergren som är ansvarig för lantbrukssidan.
Fårägarna kommer ofta med synpunkter på produkterna, vilket man försöker att ta tillvara. Just nu är två nya produkter på gång: en kombinerad våg och hanteringsränna samt en sorteringsgrind som kan sortera lammen i tre olika grupper.

Billigare alternativ
Funderingar har länge funnits på en våg, men eftersom konkurrenterna har datavågar i sina sortiment trodde Bo och Stefan inte att det fanns något behov. Men många har uttryckt önskemål om en billigare variant, varför Siltbergs satsar på en fjädervåg istället.
De besöker också gårdar för att se hur produkterna fungerar i praktiken. Flera gårdar fungerar som testpiloter av nya produkter.
- Man måste ut och se verkligheten. Vi gör produkten, men vi har ju inte så jättemycket koll på exakt hur den fungerar. En produkt kan ju vara väldigt bra, sen kommer man ut och får se att jaha, de använder den på det viset, säger Bo Lagergren.

mona.staflin@gotlandsmedia.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!