Många kan få skatte- pengar till midsommar
Nu börjar det bli hög tid för alla gotländska löntagare att plocka fram deklarationsblanketten och börja deklarera. Om knappt två veckor ska 43 665 gotlänningar ha lämnat in, eller godkänt, sin deklaration.Under de senaste åren har det dock skett en avdramatisering kring dagen D. Inlämnandet är inte förknippat med samma fasa och ångest som tidigare.Den här gången finns det en hel del nyheter som kan vara bra att känna till. Som exempelvis att man i år gör en storsatsning på Internet.
Däremot gäller det att se upp så den inte kommer granskarna tillhanda för sent. För sen inlämning för med sig förseningsavgifter, som ju är ganska onödiga. Rådet till de deklaranter som vet med sig att sluttiden inte kan hållas är att begära uppskov hos skattekontoret.
Oftast brukar det inte vara några problem. Med tanke på att förseningen kostar 1000 kronor och uppåt så lönar det sig att lämna in i tid.
Ute i god tid
Men det är en del att tänka på för den som ska igång med deklarationen. Så det gäller att vara ute i god tid. De flesta löntagare behöver inte göra någonting mera än att godkänna deklarationen. Det gäller de som inte har några särskilda avdrag, eller behöver redovisa aktieaffärer eller försäljningar av villor och bostadsrätter.
Ett råd är ändå att kontrollera alla uppgifter. För om exempelvis arbetsgivaren eller banken lämnar felaktiga kontrolluppgifter så är det upp till den skattskyldige att själv göra kontrollen. Det förutsätter dock att alla lönespecifikationer och utdrag från banker och liknande sparats. Om allting är okej ska det dock bara vara att skriva under för de allra flesta.
E-tjänster
I år gör skatteverket ytterligare en storsatsning på e-tjänster, det vill säga möjligheten för många att deklarera på Internet eller via SMS och telefon.
- Många ringer till oss och frågor om de här tjänsterna. Vi hjälper och vägleder de som sitter hemma och deklarerar på nätet, men som av olika orsaker kört fast. Alla verkar vara positiva till att den här möjligheten ges, berättar skatteinformatör Maj-Britt Jeppsson.
Skatteverket sätter stora förhoppningar till e-tjänsten. En målsättning är att 25 procent av alla deklaranter i Linköpingsregionen, som Gotland tillhör, ska lämna in elektroniskt.
- Den hetaste webbadressen i Sverige just nu är troligen www.skatteverket.se, fortsätter hon.
Morot
Men vad krävs då för att kunna deklarera elektroniskt, förutom att det ska vara en enkel deklaration? Ja, det är ett och annat krav som ska uppfyllas. De förtryckta säkerhetskoderna eller elektronisk legitimation ska användas. Koderna återfinns på taxeringsspecifikationen som skickades ut ihop med deklarationen. För alla som väljer Internet krävs ju givetvis även tillgång till en dator.
- Målet vi har i år är att alla som deklarerat elektroniskt ska kunna få tillbaka på skatten redan till midsommar. Vi ska sätta till alla klutar för att lyckas nå det målet, säger hon vidare.
Troligen är det också den moroten som bidragit till att intresset ökat kraftigt. För gotländskt vidkommande var det i fjol 5 498 gotlänningar som e-deklarerade. Redan i mitten av den här månaden hade man fått in lite mer än
4 000. Då är det, som bekant, ändå nästan två veckor kvar. Och de flesta lämnas ju som vi alla vet in de sista dagarna.
För att det ska bli pengar till midsommar ställer Skatteverket dock upp en rad krav. Alla som man sambeskattas med ska ha deklarerat via Internet, SMS eller telefon. Senast den 2 maj ska det dessutom ha anmälts till banken vilket konto skattepengarna ska sättas in på.
Det blir däremot inga midsommarpengar om du yrkar avdrag, gör tillägg eller ändrar deklarationen. Inte heller om du lämnar exempelvis en K4-blankett. Sambeskattning med fåmansföretagare, eller för gemensam förmögenhet och för skattereduktion på fastighet är andra begränsningar.
- Den som lämnat in en pappersdeklaration kan inte heller räkna med att få en tidigare utbetalning, betonar Maj-Britt Jeppsson.
En stor nyhet som skattefolket slår på trumman för är att alla som har enskild firma med e-legitimation kan lämna sin redovisning via Internet. Det är till och med så bra ordnat att ingående balanser från tidigare år finns förtryckta. Hjälp med beräkningar i de olika avsnitten går också att få.
- Även de privatpersoner som ansökt om Rot-avdrag och fått det godkänt kan få med det på skattebeskedet till midsommar, tillägger Maj-Britt Jeppsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!