Matföretagare vill sälja till Lettland
Fem gotländska matföretag ska delta vid en stor matmässa i Riga, Lettland, i nästa vecka. Företagen ska ha en monter på mässan och bjuda på bland annat: köttbullar, ost, bröd, morötter och ägg. Tanken är att de gotländska företagarna också ska knyta kontakt med eventuella samarbetspartners inför en storsatsning på export av gotländska produkter till Lettland.
Blickar österut. Maud Norman, Ejmunds Gård, Patrik von Corswant, Stafva Gårdsmejeri och Håkan Jakobsson, Eskelunds Hembageri, är representanter för tre av de fem gotländska livsmedelsföretag som deltar vid "Riga Food 2008" i nästa vecka.Foto: Ulf Glimfalk
Foto: Ulf Glimfalk
Sondering
I våras besökte företagarna Riga för att sondera terrängen inför den här storsatsningen. Då noterade man bland annat att: det inte fanns några hamburgare i frysdiskarna, sortimentet av bröd gott och väl kan utökas med mörkt sötat bröd från Gotland och även sortimentet av ostsorter kan utökas med gotlandstillverkade sorter. Kort sagt så upptäckte man att det finns utrymme för gotländska produkter.
- I takt med att medelinkomsten har stigit i Lettland så skapas det även en efterfrågan på kvalitetsprodukter. Färjeförbindelsen till Lettland är numera god om man ska exportera dit från Gotland, säger Stig Johnsson, ALMI Företagspartner.
- Man verkar ha hoppat över 30 år i utvecklingen i Lettland. Folk på gator är välklädda och priset på bröd i affärerna är i nivå med våra priser, säger Håkan Jakobsson, Eskelunds Hembageri, och fortsätter:
- Som företagare på Gotland vill man utvidga utan att enbart vara beroende av sverigemarknaden och att vi alla är medlemmar i EU. Att exportera är uppfriskande och man får möjlighet att växa och utvecklas.
Beroende på de kontakter man får så kan det bli så att bageriet om fem år exporterar 10-15 procent till Lettland, hoppas Håkan Jakobsson.
Patrik von Corswant, Stafva Gårdsmejeri, berättar att av gårdens 80 mjölkkor är det endast mjölk från 6-7 kor som används till gårdens osttillverkning. På sikt är målet att all mjölk ska bli ost. Idag tillverkar Stafva 150 kilo ost i veckan men har alltså råvaror för tio gånger mer.
Att de gotländska företagarna går samman innebär fördelar eftersom man försöker hjälpa till att dra varandra. Man har även upptäckt vilka fördelar det är med öppenhet runt tillverkning och produkter.
Maud Norman, Ejmunds Gård, berättar att man vill ha kontakt med någon livsmedelskedja i Lettland.
- Det skulle inte vara något problem att hålla någon kedja med kött, säger hon och berättar vidare att maken Odd Norman redan har fått Valdemars Hotell i Riga intresserat av kött från Ejmunds.
Det är företagen själva i "Matön Gotland" som har valt det här sättet att visa upp sig men man säger samtidigt att det sedan står öppet för fler gotländska företag att utnyttja de kanaler som eventuellt etableras.
Den här exportsatsningen i Baltikum stöds ekonomiskt av Gotlands kommun och ALMI Företagspartner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!