Minst 50 miljoner saknas för att klara vårdgarantin

Det saknas 50-60 miljoner kronor för år 2006 för att den gotländska sjukvården ska klara den nationella vårdgarantin på tre månader, som börja gälla den 1 november.
En stor del handlar om ortopediska ingrepp, operationer av knän och höftleder. Statliga pengar har man fått. Men dessa utgör bara en liten del av det som behövs.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-08-30 06:00
För i år har man fått 4,6 miljoner kronor av staten och för nästa år 3,5 miljoner kronor.
Men sedan finns de långa köerna för höfter och knän och även för åderbråck. Även om en särskild satsning har gjorts när det gäller bråcken så har knappt 30 procent av den kön kapats. Alternativen efter den 1 november då vårdgarantin träder i kraft är förstärka den egna organisationen eller skicka patienterna till fastlandet. Hur man än gör så fattas pengarna.
- 50 miljoner kronor det motsvarar 150 sjukskötersketjänster eller 50 läkare. Men är två tredjedelar av våra kostnader är personalkostnader. Det ger en uppfattning om hur mycket pengar som behövs och en stor del av detta beror på vårdgarantin. Men exakt hur mycket pengar som fattas, det vet vi först under september, sjukvårdschefen säger Jan-Olof Henriksson.
NI förra veckan sa kommunstyrelsen ja till att införa den nationella vårdgarantin. Sedan våren 2004 finns också ett beslut i fullmäktige om valfrihet att få sin vård där man själv önskar. Den valfriheten kvarstår. Han man fått ett beslut om behandling så behöver man inte få den utförd här
Men då gäller att man själv får stå för resor och andra kringkostnader.

Valfrihet kvarstår
Inväntar man däremot tremånadersgarantin efter beslut om behandling, då har man också en valfrihet. Har man inte fått utlovad behandling efter tre månader kan man antingen vänta på att få den här eller välja att få den på fastlandet. Då är kommunen skyldig att betala allt, även resor, logi m.m.
Men vårdgarantin har också haft det positiva med sig att man har tvingats se över vårdorganisationen för att den ska fungera bättre sett ur patienternas perspektiv. Man har tillskapats "planeringsenhet Vård, PEV för att klara vårdgarantin. En särskild vårdkoordinator ska rekryteras och alla operationer ska planeras på ett ställe. Dit vänder sig de olika klinikerna med önskemål om operationer. Dit vänder sig också patienterna för att få besked. I dag är det många som går och väntar utan att få ordentliga besked om när de kan få bli opererade. Det har också tagits fram en gotländsk informationsbroschyr om vårdgarantin och hur den fungerar. Det är viktigt att veta att vårdgarantin omfattar all behandling inom den planerade vården i hela landet. Sjukvården på Gotland har alltså en skyldighet att ge en inledande behandling inom 90 dagar efter beslut om behandling har tagits.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!