Mjölkgård i miniatyr

Mjölkmaskinerna är små, osttillverkningen är liten och mjölkfåren är mer besläktade med kor än med gotländska pälsfår.

Foto: Mona Staflin

Ekonomi, näringsliv & finans2008-10-17 09:52
Att som lammbonde gå från kött- och skinnproduktion till att tillverka egna fårostar är inget Maria Uhlén rekommenderar. Ystandet är inte det enda svåra i jobbet, mjölkningen är det stora i verksamheten.
- Det ska vara någon som hållit på med mjölkkor, som vet vad arbetet innebär, säger hon.
Att ha mjölkfår är som att ha mjölkkor, fast allt är i dockskåpsstorlek. Mjölkmaskinerna är små, tanken är liten lammen ger i snitt 1,5 liter mjölk per dag när under högsäsongen i juni.

Som små kor
De ostfriesiska lammen är lugna, har stark gruppkänsla och bråkar sällan sinsemellan. De liknar inte alls de bångstyriga och egensinniga som pälslammen som också finns på gården.
- De här är inte som får, de är som små kor! Erfarenhet från fårskötsel har man väldigt lite nytta av när man ska handskas med mjölkfår.
På Häftings finns mellan 60 och 80 mjölkfår. De lammar främst i januari, men ungtackorna kan dra ut på det in i mars. De har mycket lätt för att bli dräktiga, det är sällan någon går tom.
Ungarna går hos tackorna i 6-8 veckor och därefter avvänjs lammungarna successivt. Under två veckor tas ungarna ifrån sina mödrar under kvällar och nätter. På morgonen mjölkas tackorna, innan ungarna släpps tillbaka. Efter två veckor avskiljs ungarna helt.

Mycket kraftfoder
Tackorna har fri tillgång på kraftfoder under i stort sett hela året. De 15 platserna i mjölkgropen är försedda med kraftfodertråg och tackorna äter medan de mjölkas. Upp till 2,5 kilo per dag går det åt, men Maria tycker inte att det är någon kostnad som påverkar allt för mycket. Trots höga spannmålspriser blir kostnaden inte så stor utslaget på det höga ostpriset.
Trots att tackorna förhoppningsvis varit dräktiga sedan i augusti så mjölkas de fortfarande två gånger om dagen, även om mjölksäsongen nu lider mot sitt slut.
Det är inte så lätt att vara i superkondition när man blir mjölkad en stor del av året. Under två månader får tackan i alla fall återhämta sig innan fåråret börjar om.
- Den äldsta tackan vi har är född 2001 och hon börjar se lite sliten ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!