- Vi har mycket på gång hela tiden, men det här toppar allt, säger Krister Fingal, koncernchef och vd på Payex.
Vid hans sida sitter medarbetaren Mikael Hellberg, en av dem som var med att kläcka idén om det som är på väg att bli Payex största framgång hittills.
- Det gäller att hela tiden ligga med örat mot rälsen, lyssna och anpassa sig. 2008 blev det uppenbart att mobilen tar över. Nu kör man allt via mobilen. Tack gode gud att Mike (Fingals namn på Mikael Hellberg, red. anm.) och andra medarbetare fattade det här så snabbt, säger Krister Fingal.
Började på campus
Det hela inleddes med behovet av ett nytt betalsystem för studenter som köper papperskopior och utskrifter. Payex tog fram en kontolösning som i dag används av studenter på cirka 15 universitet/högskolor. Det är ett autogiro kopplat till studentkortsdatabasen och studenten betalar med sitt studentkort. Payex ville ta det ett steg vidare.
- Ett universitet är ett mikrosamhälle och vi ville hitta ett elektroniskt sätt för studenterna att betala ölen på kåren och lunchen på campus också, berättar Mikael Hellberg.
Att utveckla studentkortsdatabasen ytterligare skulle bli krångligt och kostsamt och innebära nya kort i plånboken. Mobiltelefonen låg i fokus. Nästan alla människor har en och använder den som både dator, telefon och till uppkoppling på internet och kan kanske lika gärna fungera som plånbok också.
- Vi såg att mobiltelefonbetalningar är framtiden. Det finns inget bra betalsätt som fungerar för flera former av transaktioner och det blev ett mantra att vårt betalsätt ska fungera i alla kanaler, berättar Mikael Hellberg och Krister Fingal fyller i:
- Det här är ett kort man kan kommunicera med och det har en display, det är hur bra som helst.
Som ett led i arbetet köpte Payex in sig och blev delägare (tio procent) i företaget Accumulate vilket utvecklar mobilapplikationer och har tagit fram lösningen Mobile everywhere. Med det kan mobilen användas bland annat som betalkort, id-kort och bankdosa.
Nästan som ett guldkort
I dag är tjänsten knuten till ett förbetalningskonto (beloppet dras direkt) men tanken är att det också ska fungera som ett slags American express. Det vill säga att man registrerar köpet och får sedan hem en faktura. Det här ska utvecklas och även inbegripa rikskuponger och andra värdekuponger som till exempel presentkort.
Fingal om framtiden
Nu är Payex inne i utbildningsfasen att lära konsumenten och företagskunder hur systemet fungerar och Krister Fingal räknar med att personalstyrkan efter hand ska utökas. Främst blir det dock internrekrytering och hur många som behövs beror på volymen.
- Om det bli nyanställningar är i nuläget oklart. Vi måste hela tiden effektivisera och så det kanske snarare räddar en del arbetstillfällen, säger Krister Fingal.
Payex är just nu i förhandling med andra aktörer, men någon mer information kan de inte gå ut med offentligt innan denna tidnings pressläggning, men enligt Krister Fingal är mobila betalningar här för att stanna och växa rejält.
- Det här är verkligen bingo för oss, säger han och tillägger:
- Det gäller att kryssa rätt mellan skären. Det är många som har missat unika möjligheter genom åren. Men när det dyker upp måste man ta tillfället i akt, och vi är vana att ha ansvar över våra kunders plånböcker.