Nordkalk vill provbryta på annans mark

Ikväll föreläser Nordkalk för riksdagsmän i Stockholm. Ett mål är att få till stånd en lagändring om var de kan provbryta någonstans.

Storugns. Nordkalks anläggning vid Storugns. arkivfoto: rolf jönsson

Storugns. Nordkalks anläggning vid Storugns. arkivfoto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Ekonomi, näringsliv & finans2013-02-13 13:09

Klockan 17 samlas politiker från alla riksdagspartier och även tjänstemän till ett seminarium i riksdagshuset i Stockholm. Ämnet är kalkbrytning och föreläsare är Nordkalk.

– Vi är där för att visa betydelsen av kalk som nationellt strategiskt viktig råvara, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk till helagotland.se.

Seminariet anordnas av det gruv- och stålnätverk som finns i riksdagen, och som har ett samlat grepp om gruv- och stålnäringen.

Nordkalk är inbjudna, och tänker ta chansen att informera beslutsfattare som, enligt Nordkalk, kan alldeles för lite om kalkindustrin.

– Gotland har en tydlig och viktig roll men det har regeringen glömt bort.

Eva Feldt syftar på den gruvsamordning som regeringen tillsatte ifjol, under ledning av Christina Lugnet, före detta chef för Tillväxtverket. Hon har i sitt uppdrag att samordna hela den svenska gruv- och mineralindustrin, men har bara representation från Norrland och Bergslagen. Detta trots att Gotland är det fjärde största länet när det gäller antalet anställda inom gruv- och mineralindustrin, relativt befolkningen.

Vill provbryta på annans mark

Seminariet ska mest handla om hur viktig kalkindustrin är generellt. Och där har Nordkalk ett uttalat mål: att propagera för en lagändring, som gör att provbrytning för kalk jämställs juridiskt med provborrning efter olja. Det sistnämnda lyder under minerallagen, vilket ger möjlighet till provborrning efter olja utan äganderätt till marken. Kalkbrytning lyder idag inte under minerallagen. Men det är just vad Nordkalk hoppas att den ska kunna göra i framtiden. Regeringen ska inom några veckor presentera en ny nationell mineralstrategi, och det är i det sammanhanget Nordkalk vill få politiskt gehör för att inkludera kalken.Blir det som bolaget vill ska det alltså inte spela någon roll vem som äger marken - tros det finnas stora kalkfyndigheter på en plats ska ägaren inte kunna förhindra en provbrytning. Vid oljefyndigheter är äganderätten svagare än nyttjanderätten.

Vid sidan av den övergripande kalkfrågan kommer Nordkalk också att förklara dess planer för Bungetäkten och Ojnare.

– Ojnare är ett riksintresse för mineralbrytning, inte för naturvård säger Eva Feldt och hänvisar till den klassning som gjorts av SGU (Sveriges geologiska undersökningar).

– Det handlar alltså om hur man bevarar tillgången på kalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!