Nya regler för turism på Sandön

Naturvårdsverket har enligt uppdrag från regeringen sett över de regler som gäller i våra nationalparker i Sverige.

Foto: Rolf Jönsson

Ekonomi, näringsliv & finans2014-11-18 09:49

Texten kommer från bilagan Näringsliv

Verket har jämfört de bestämmelser som finns för respektive naturpark och tagit fram nya anpassade föreskrifter som ger större möjlighet för naturturism.

Vissa lättnader görs även avseende friluftslivet i stort. De nya reglerna börjar gälla från och med 1 januari 2015 och det görs ingen skillnad mellan privata besökare och kommersiell besöksverksamhet.

– Vi tycker att det ska vara samma regler för alla. Vi har utgått ifrån att reglerna ska basera sig på vad som behöver vara förbjudet för att områdets värde inte ska skadas. Enskilda besökare och naturturism ska därför ha samma regler, säger Stefan Henriksson, handläggare på sektionen för värdefull natur på Naturvårdsverket.

Arbetet med föreskrifterna och de regler som gäller för Gotska Sandön har skett i samråd med Petter Rimfors, naturvårdsenheten vid länsstyrelsen på Gotland.

– Översynen var ett regeringsuppdrag för att man ville öppna för kommersiell verksamhet i naturparker utan att företagen behöver söka dispens förenat med avgifter.

Det krävs fortfarande särskilt tillstånd för kommersiell båttrafik till och från Gotska Sandön men i övrigt är det fritt fram för exempelvis organiserad besöksverksamhet – med vissa undantag, se fakta här intill.

Cirka 4 000 besökare per år anländer med turbåten till Gotska Sandön. Mellan tummen och pekfingret gissar Petter Rimfors att det är mellan 1?000 och 1?500 som kommer dit med fritidsbåt. Det har blivit allt vanligare att de privata båtägarna tar sig mellan ön och den egna båten med vattenskoter istället för små jollar. Vattenskoter är okej enligt föreskrifterna, om man tar snabbaste och rakaste vägen från start till mål. Det är förbjudet att nöjesköra längs stranden eftersom det stör upplevelsen för andra.

– Det är inte så trevligt för besökarna. Många kommer ju dit för lugnet, säger Petter Rimfors.

Om Naturvårdsverkets nya föreskrifter innebär mer slitage på naturparken är det inte så illa som det låter tycker Petter Rimfors.

– Faktum är att man håller på att göra en ny skötselplan för Gotska Sandön och där lyfts behovet av mer öppna sandområden fram. De är viktiga för vissa specifika insektsarter så till viss del är slitage gynnsamt. Ön var betydligt mer öppen för 40–50 år sedan än vad den är i dag. Risken för negativt slitage är nästan obefintligt.

Fakta

De nya föreskrifterna börjar gälla från och med 1 januari 2015.

De nationalparker som får nya eller ändrade föreskrifter är Abisko, Blå Jungfrun, Dalby Söderskog, Djurö, Färnebofjärden, Garphyttan, Gotska Sandön, Haparanda skärgård, Norra Kvill, Pieljekaise, Stenshuvud, Sonfjället, Tresticklan, Töfsingdalen, Vadvetjåkka och Ängsö.

Det här gäller påGotska Sandön:

? Det behövs inte tillstånd för kommersiell verksamhet utom för idrottsarrangemang eller passagerartrafik.

? Övernattningsregeln på max sju dagar tas bort.

? Du får cykla på ön men bara på befintliga stigar och vägar.

? Vattenskoter får användas, men endast kortaste sträckan till land.

? Allt fiske är förbjudet.

Föreskrifterna är kompletterade med förbud mot bland annat skogsbruk, täktverksamhet och uppförande av master och vindkraftverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!