Nygammal storägare i Nordkalk

- Som jag ser det är det här en god utveckling för Nordkalk.Det säger bolagets styrelseordförande Björn Mattson, sedan finska Rettig köpt upp sig till 49 procent av Nordkalks aktier.

Foto: Henrik Radhe

Ekonomi, näringsliv & finans2009-09-30 04:00
I november 1898 bildades Pargas Kalkbergs Aktiebolag, en blivande storaktör inom kalkproduktionen i finska Pargas. År 1990 köpte bolaget, som då hette Partek, verksamheten vid Nordens största kalkstensfyndighet, Storugns på Gotland. Dotterbolaget Nordkalk Oy AB bildades.

Finskägt
Nordkalk har hela tiden, med skiftande struktur, varit finskägt. Så är fortfarande fallet, nu när en stor del av aktierna bytt ägare.
Nyligen sålde nämligen Nordkalks ledning hela sitt innehav på 3,4 procent. Finska Ahlström Capital Oy sålde två tredjedelar av sina 30,5 procent och övriga placerare (stiftelser, försäkringsbolag och fonder) sålde en tredjedel av sina 45,1 procent.

Anrik aktör
Köpare var i samtliga fall det finländska bolaget Rettig Group Oy AB, vars ägarandel i Nordkalk därmed gick från 21 procent till 49 procent.
Familjen Rettig har varit en aktör inom nordisk kalkindustri sedan 1912. I fjol hade koncernen 3 700 anställda och omsatte närmare 700 miljoner euro.
Enligt Björn Mattson, styrelseordförande i Nordkalk, är aktieaffären helt odramatisk.
- Det är naturligt att Rettig är den dominerande ägaren. Ahlström är den ägare som minskat mest och det hänger samman med att det mer är ett investeringsbolag. Rettig ger en mer långsiktig ägarstruktur.
Hur då?
- Jag uppfattar det som att det stöd ägarna tidigare gett bolaget också kommer att ges i framtiden - och kanske ännu starkare, eftersom horisonten nu är längre.
Enligt Björn Mattson innebär den nya ägarbilden inga förändringar av vare sig verksamhet eller bolagsledning.
Fotnot: Nordkalks ansökan om att få etablera en kalktäkt i Bunge behandlas just nu av Miljööverdomstolen. Dom väntas den 9 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!