ökad efterfrågan motiverar miljardsatsning: Vill bygga 200 vindkraftverk söder om Gotland

Energiföretaget E.on vill bygga 200 nya vindkraftverk till havs, söder om Gotland. Verken beräknas producera tre till fyra gånger så mycket el, som Sveriges alla vindkraftverk i dag producerar tillsammans.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-11-17 06:00
E.on, tidigare Sydkraft, vill göra en jättesatsning på vindkraftverk till havs. 200 nya vindkraftverk vill företaget placera på Södra Midsjöbanken, söder om Gotland.
- En tillståndsprocess har inletts, det är lite annorlunda eftersom det inte är på svenskt område, säger Johan Aspegren på E.on:s informationsavdelning.
För att en vindkraftspark vid Södra Midsjöbanken ska kunna bli av, krävs, enligt Johan Aspegren, tillstånd från Tyskland, Polen, Litauen och Sverige. Därtill krävs ytterligare tillstånd för bland annat ledningar, samt att projektet klarar en miljöprövning.
- Om allt går som vi hoppas och ekonomin ser ut som vi tror, skulle anläggningen kunna stå klar år 2012, säger Johan Aspegren.
De 200 vindkraftverken beräknas ha en total effekt på cirka 1000 megawatt och en produktion på 3-4 terawattimmar, TWh.
- Det räcker till halva elanvändningen i Stockholms kommun, säger Johan Aspegren.
Sveriges totala energiåtgång är cirka 150 TWh per år och år 2004 stod vindkraften för 0,85 TWh.
Med de 200 nya vindkraftverken vid Södra Midsjöbanken, skulle andelen vindkraft öka drastiskt.
- Detta är kolossalt mycket vindkraft. Verken kommer att ge mångdubbelt mer vindkraft än vad som finns i hela Sverige i dag, säger Johan Aspegren.
Anledningen till att E.on vill bygga ut vindkraften är en ökad efterfrågan på el.
- Det finns en stor efterfråga på el och vi måste bygga för mer produktion. Vi vill inte bygga ut vattenkraften, inte heller bygga kolkraftverk eller oljekraftverk och kärnkraften kan vi inte bygga ut och då finns det inte så mycket kvar att välja på. Vi tror på vindkraften, det är en produktionsform med många fördelar, säger Johan Aspegren.
Vindkraften som produktionsform har naturligtvis också nackdelar.
- En nackdel är att det inte går att styra produktionen, det gör vädret, säger Johan Aspegren.
E.on tycker därför att det är lämpligt att komplettera vindkraften med vattenkraft, som är betydligt mycket enklare att reglera och använda vattenkraft när vindkraften inte räcker till.
E.on har redan erfarenhet av vindkraftsanläggningar till havs, Sydkraft byggde havsbaserade vindkraftverk redan 1991, företaget är även delägare i världens största vindkraftspark till havs, Nysted Havmøllepark, utanför danska Lolland.
- Där lär vi oss mycket, säger Johan Aspegren.
Att bygga vindkraftverken till havs, innebär exempelvis att färre störs av dem, men det medför också extra kostnader.
- Det är inte så många som kommer att se vindkraftverken på Södra Midsjöbanken och det blåser mer ute till havs. Å andra sidan är det mycket dyrare att bygga till havs, säger Johan Aspegren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!