Paret som kom in från sidan
- Min Corvette Stingray -71 blev handpenning. Vi hade ingen buffert alls. Men banken trodde på oss - och det gjorde ju inget att räntorna sjönk!Det säger Ronny Lund vid Ekeskogs i Hejde. Jordbrukaren som kom in från sidan.
Foto: Staffan Fritz
Att ett par kommer in från sidan - det vill säga köper en gård och sadlar om till jordbrukare utan att ha en stor förmögenhet eller en annan inkomst att livnära sig på - hör till ovanligheterna.
Men för fjorton år sedan, 1995, köpte Hanna Engström och Ronny Lund gården Ekeskogs i Hejde för lånade pengar. En mjölkgård i stort behov av investeringar.
Och där bor de än i dag och lever av gården. Men inriktningen har förändrats så att det nu är hästar som är den stora inkomstkällan. Det har varit en lång resa...
Då, 1995, bodde paret i Gnesta i Södermanland. Hanne Engström hade ridskola och Ronny Lund var koordinator för personalen som höll på med avisning av flygplanen på Arlanda.
- Drömmen var att ha en gård och vi hade letat i fem år över hela Sverige, berättar Hanna Engström.
- Till slut blev det den här för att den hade rätt kombination av storlek, läge och innehåll. Ronny ville ha en gård med skog!
Ingen gård tidigare
Ingen av dem hade haft gård förut. Ronny Lund bodde i Klintehamn till han var sex år och flyttade sedan med föräldrarna till Gnesta. Hanna Engström var visserligen uppvuxen på en gård utanför Karlskrona i Blekinge men hade sedan bott på ett flertal ställen runt om i Sverige.
Men Ronny Lund var inte helt främmande för livet på en gård.
- Jag har jobbat mycket på gårdar. Jag är också utbildad skogvaktare - skogen, historien och jakten är mina intressen, berättar han.
Ändå var det en utmaning de ställdes inför när de tog över gården.
- Den kostade 1,9 miljoner kronor. Det var ett bra pris för hundra hektar skog, femtio hektar åker, fyrtio kor, lagård, redskap med mera.
-Men vi hade inga pengar. Vi fick låna till allt, och min Corvette Stingray -71 blev handpenning. Vi hade ingen buffert alls. Men banken trodde på oss - och det gjorde ju inget att räntorna sjönk! säger Ronny Lund.
Ekologisk mjölk
Det första året fortsatte han jobba på Arlanda, men 1996 blev han också jordbrukare på heltid.
Då var det fortfarande korna som gällde.
- Det fanns fyrtio fjällkor och jersey i lagården när vi köpte gården. Det var så lite, men vi drog igång ekologisk mjölkproduktion med en gång, berättar Hanna Engström.
- Vi ville att mjölken skulle gå direkt till konsument, men Arla gjorde mest torrmjölk. Vi insåg att vi var tvungna att satsa hundra procent på korna, eller hundra procent på något annat, säger hon.
Det blev något annat. 2001 lade de av med korna, och har nu bara ett tjugotal fjällkor och highland cattle till "gräsklippning" och egen slakt.
- Vilket djurslag man än ska arbeta med, så kräver det full tid. Vi var tvungna att välja mellan kor och hästar. Drömmen är ju att kunna arbeta med det man brinner för mest, säger Ronny Lund.
Alltså kom hästarna in i bilden igen, och Ekeskogs har profilerats med "akademisk ridkonst". "Det är ingen tävlingsform, utan enbart en skolväg mot bättre balans, smidighet, kunskap och kommunikation", som det står på Ekeskogs Gårds hemsida.
Till det kommer skogsbruk, bland annat från två inköpta gårdar - granngården och en fastighet i Ala. Totalt har man nu ungefär 260 hektar, varav 165 hektar skog. I övrigt är det mest vall och lite stråsäd, plus lite impediment.
- Hästarna står för ungefär hälften av intäkterna, skogen för en fjärdedel och uthyrningen för en fjärdedel, säger Ronny Lund, som också fyller på med lite hovslageri.
Uthyrningen äger rum i de renoverade flyglarna. Besökare är både de som rider och de som jagar, men också andra.
- Folk kommer hit från Tyskland, från England, för att att vi har kungsörn och vattensalamandrar, berättar Ronny Lund.
Rådjursjakt senare
Jakten bedrivs mest på rabbis och sjöfågel på andra marker. På de egna finns rådjur.
- Men rådjursjakt får bli en senare fråga, säger Ronny Lund.
Han berättar att Ekeskogs Gård nyligen blivit kvalificerad för både "Naturens bästa" och Ekoturism.
- Det handlar om etik, hur man tar vara på djuren, hur man tillagar dem.
- Vi har sådana rikedomar här. Vi måste utnyttja dem så att de gynnar lokalbefolkningen, säger Ronny Lund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!