Prisas för Wisby Ost

Under ett och ett halvt år har den lilla butiken vid Wallérs plats förgyllt gotlänningarnas myskvällar. Nu prisas familjen Gustafsson av nätverket Kulinariska Gotland för sitt arbete med Wisby Ost.

Prisbelönta. Hela familjen Gustafsson prisades för sina insatser för Gotländsk matkultur. Frida, Hanna, Ann-Marie och Anders Gustafsson. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM

Prisbelönta. Hela familjen Gustafsson prisades för sina insatser för Gotländsk matkultur. Frida, Hanna, Ann-Marie och Anders Gustafsson. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM

Foto: Tobias Wallström

Ekonomi, näringsliv & finans2007-12-05 04:00
Familjen Gustafsson tilldelades i går Kulinariska Gotlands pris för främjande av gotländsk matkultur år 2007. Motiveringen lyder "För att med stor passion och kunskap om ostar från Gotland och hela världen gett gotlänningarna tillgång till ett stort sortiment av fantastisk kvalitet."
- Det känns helt fantastiskt att som fastlänning få pris för att ha främjat den gotländska matkulturen, säger Anders Gustafsson.
Att starta butiken var Anders Gustafssons idé. Som inflyttad flygtekniker hade han tröttnat ordentligt på att hela tiden behöva pendla till fastlandet för att jobba. När sedan Hemköp 2002 tog bort sin manuella disk bestämde sig den ostintresserade familjen. De skulle satsa på en egen butik i Visby Innerstad.
Fem år senare ångrar de sig inte.
- Den sociala biten av av jobbet är så himla rolig, säger Anders Gustafsson, som dock fortfarande delar sin tid mellan ostbutiken och arbetet som flygtekniker.
För ett och ett halvt år sedan slog Wisby Ost upp portarna för första gången. Med ett imponerande sortiment av ostar med tillbehör, personlig service och kunnig personal erbjuder de ett lockande alternativ till stormarknadens tristess. Och kunderna som hittar dit verkar bara blir fler och fler.
- Det känns som att dagskassan ökar hela tiden. Jag vet inte var det kommer att sluta, men vi har en del idéer för framtiden. Det saknas ju fortfarande en gotländsk hårdost till exempel.
Nätverket Kulinariska Gotland består i dag av åtta gotländska krogar med kvalitet och omtanke som ledord. Priset "Främjande av gotländsk matkultur" instiftades år 2000. Här är alla pristagare:
2000: Tina Oldenburg och Paul Bergström
2001: Stora Tollby Gård, Ann och Sten Wickström
2002: Katthammarsviks Rökeri, Kjell-Arne Jacobsson
2003: Häftings Gårdsmejeri Hangvar, Maria Uhlén och Eric Gardell
2004: Tommy Lundberg
2005: Gotländska tryffeln, Christina Wedén
2006: Labans kvarn, Laban Bergström
2007: Wisby Ost, Familjen Gustafsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!