Raukar är vackra även i snö

Det blev en rekordsommar, enligt vissa. Men alla är inte nöjda. Campingföretagare och turistföretagare på landsbygden vittnar om en minskning av besökare. Frågan är vad som ligger bakom? Är det båtprisernas fel att budgetresenärerna väljer bort Gotland, en genomgående trend att besökare vill leva lite lyxigare på semestern, eller är det bara fel väder?

turistchef. Regionens turistchef Sofia Wollmann anser att frågan om fastlandstrafiken handlar om mycket mer än bara turismen.

turistchef. Regionens turistchef Sofia Wollmann anser att frågan om fastlandstrafiken handlar om mycket mer än bara turismen.

Foto: Mona Staflin

Ekonomi, näringsliv & finans2011-09-08 00:00

Regionens turistchef Sofia Wollmann är i alla fall nöjd med sommaren på Gotland, som nu går mot sitt slut.

- Det har varit en bra sommar i nivå med förra året, som var ett rekordår! Det känns roligt att vi ligger bra till, säger hon.

Är det ett problem att besökarna stannar kortare tid och ofta stannar i Visby?

- Jag kan inte säga att det är så. Man pratar om turistströmmar över lag, att folk reser kortare perioder. Om det är ett faktum på Gotland finns inga belägg för. Och är det så är det inget vi kan göra något åt, utan då får vi arbeta med att anpassa utbudet mot den förändringen istället.
Kan Du göra något för att påverka folk att bege sig utanför stan?

- Det vi kan diskutera är ju vad vi har för kommunikationer. Till exempel om man flyger, att det finns hyrbilar, att det finns sätt att ta sig ut till övriga Gotland. Jag skulle kunna diskutera med näringen: hur gör vi det här? Jag kan tänka mig att företagen på landsbygden - om det nu är ett problem - också vill ta tag i det.
Du är ju ganska ny på posten som turistchef. Har du några egna idéer eller visioner med dig?

- Jag tror att vi inte bara ska prata om att förlänga säsongen, utan istället leta efter andra saker att göra under de tider då vi inte har så många turister. Vad kan vi göra på Gotland under höst, vår och vinter som är spännande? Den frågan tycker jag vore en utmaning.

Har du några konkreta förslag?

- Nej, inte direkt. Men jag tycker personligen att det är häftigt att se raukarna i snö. Men det är ju bara en liten sak...

- Vädret är inte allt. Tittar vi på Visby så har vi hela kulturen och musiken som kan locka även vintertid.

Fler söker det exklusiva
Ekonomen Mathias Cöster (se sidan 4) säger att Gotland blivit dyrt och exklusivt och att det finns en fara för Gotland som turistmål om trenden håller i sig. Turistentreprenören Niklas Harlevi har uttalat sig i Gotlands tidningar under sommaren, att det är en negativ och farlig trend att allt fler väljer högstandardboenden framför campingar.

Sofia Wollmann håller inte med om att Gotland har blivit dyrt och exklusivt, men medger att det är en ökande skara köpstarka besökare som söker det exklusiva som Gotland har att erbjuda.

- Många i den exklusiva skaran har ju varit här som ungdomar eller som barnfamiljer. Jag tror att man behöver en mix av boende och aktiviteter för att få tillväxt inom näringen, för att få en bra turism som täcker in alla och som ger alla en möjlighet att komma hit.

Finns det en risk att turisterna väljer någon annan vacker strand i Östersjön i stället, för att Gotland blivit för dyrt?

- Det är jättesvårt att säga. Visst har vi konkurrenter, självklart! Det finns säkert en risk att man väljer andra resmål, därför behöver vi hela tiden jobba med att marknadsföra oss och locka besökare till Gotland, vilket kan bli svårare om priserna stiger.

Resenärerna ökar
De flesta tycker nog att det är dyrt att resa till och från Gotland, men frågan är om det verkligen avskräcker. De snabbare turerna, prisökningar till trots, tycks ändå har gjort både gotlänningar och fastlänningar mer resbenägna.

Hur många som skulle vilja besöka Gotland, men avstår på grund av priset är omöjligt att ta reda på, men statistiken visar inte på att turisterna väljer bort Gotland. Båtresenärerna har ökat de senaste åren och flygresenärerna har ökat markant. Under juli månad reste över 400 000 personer med gotlandsfärjorna, vilket bara skett en gång tidigare, under juli förra året.

- Trafiken till fastlandet handlar om mer än bara turistnäringen. Det viktiga för oss är att vi har bra transporter till rimliga priser året runt, för att ha ett näringsliv som fungerar, säger Sofia Wollmann.

Hur har din första sommar som turistchef varit?

- Spännande. För mig är det en helt ny bransch, en helt ny näring. Det har varit en otrolig vår och sommar, även om det som hände med Turistföreningen var jobbigt. Jag tycker att vi har klarat sommaren bra.

Sofia Wollmann är anställd av Region Gotland som turistchef samt vd för Gotlands industrihus AB, båda tjänsterna på 50 procent. Hon tillträdde tjänsten som turistchef den 1 april 2011.

Gotlands turistförening, som tidigare drev Turistbyrån, försattes i likvidation den 1 april 2011. Regionen tog då över inkråm, personal, aktier i andra bolag samt en del av föreningens skulder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!