Så får du maten att blomma

Ekonomi, näringsliv & finans2015-06-16 09:00

Maria Ahlste är apotekare i grunden och som driver pensionat Grå Gåsen i Burgsvik tillsammans med sin man Håkan Ahlste. Hon tipsar om det rika utbudet av ätliga blommor så här inför sommarens matlagning.

–Det finns väldigt, väldigt många blommor som går att äta men det är även många som inte smakar så gott, säger hon och berättar att hon själv använder mycket blommor i maten, men att de flesta gäster vanligtvis petar bort dem. Många är helt enkelt inte så vana vid att äta blommor.

På frågan om vilka som är hennes personliga favoriter kommer svaret direkt:

–Ramslök! Det är en klassiker. Blommorna är otroligt vackra att pynta med och smakar lite mildare än själva bladen.

Några andra favoriter är fläder, syren, isop, malva, mynta och björk.

–Björkskott är gott i salladen och att göra te på. Mynta i alla former är en smakförstärkare och smakar inte alls mint i maten utan i grytor och ris blir det en mer aromatisk smak.

Andra blommor som Maria Ahlsten gillar skarpt är krasse och ringblommor men sommartid blir det även mycket isop och malva. Kryddtagetesen, berättar hon, är inte bara fin i rabatten den är även väldigt god och smakar mycket citron. Krasse har en syrlig och lite pepprig smak. Ros och lavendel bör man använda med försiktighet så det inte blir för parfymerad smak men ringblomman är det ”bara att strö på” som hon säger med ett skratt.

Gurkörtens blåa blomma är fin att frysa in i iskuber till drinken eller saften, men där utfärdar Maria Ahlsten en liten varning. Eftersom gurkörten är släkt med pelargonen så bör man tala om det för sina gäster om de är känsliga för pelargon som en del kan vara. Andra ätliga växter är exempelvis mjölkört (som man gjorde surrogatkaffe av förut) solrosblommor, syrener, penséer och begonior. De två sistnämnda har dock inte mycket till smak men är mycket vackra som dekoration.

–Ett tips är att göra en inläggning av späda granskott, de har en ganska kraftig smak men är mycket gott till viltstek.

Vi återkommer till den goda ramslöken och där ger Maria Ahlsten det värdefulla tipset om att absolut inte mixa den.

–Då slås oljecellerna sönder och det blir beskt! råder hon och förklarar att det bästa är att skära ramslöken fint istället, då blir det mildare i smaken.

Hon berättar att ramslök är mycket gott i aromsmör och i vitvinssås till fisk.

–I vitvinssåsen brukar jag låta fint skuren ramslök dra en stund i såsen i slutet. Sedan är det vackert också.

Inspelningarna av populära tv-serien ”Så mycket bättre” är klara och till hösten får vi ta del av den nya säsongen. När jag frågar om hon har någon koppling mellan programmet och det vi talar om, ätliga blommor, så berättar hon om en av förra säsongens artister, Ola Salo, som var mycket intresserad av rawfood.

–Han hämtade verkligen örter ute på ängen och med hjälp av en egen expert men jag beredde dem. Det blev bland annat smoothies och en pastasås med kajp, ramslök och maskrosor.

Söndagen den 16/8 kl. 14:00 föreläser Helena Rosenlöf, landskapsingenjör SLU Alnarp, trädgårdsdesigner och expert i SVT, om ätbart i kruka och ger praktiska odlingsråd. Helena Rosenlöf har medverkat i utformningen av Vamlingbo prästgård.

Plats: Prästgården

Pris: 150 kronor

Arrangör: Vamlingbo prästgård och Studieförbundet Vuxenskolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!