Det blåser friskt mellan bräderna i ladan, där balpressen stått uppställd under tak i omkring 75 år. Några av klubbens medlemmar har tagit med sig kaffe i termos, och sitter och småpratar på lastpallar runt pressen. Andra tittar nyfiket på den gamla maskinens mekanik.
– Det här är verkligen ett historiskt ögonblick, förklarar Christer Karlström när han rullar in sin gröna Bolinder Munktell-traktor i ladan, som ska dra igång rariteten med hjälp av en flatrem.
Det råder förväntan i luften. 1944 pressade den gamla maskinen sina senaste balar, berättar Johannes Calamnius som har kört till Follingbo från Stenkyrka med sin John Deere-traktor.
– Jag började köra klockan halv åtta i morse, det tog nog en och en halv timme, berättar han glatt.
Det var Johannes Calamnius tillsammans med Oscar Svensson från Rosendals gård, som kom på idén med att försöka få igång halmpressen.
– Det är ett ”one-of-a-kind”- event för oss eftersom det handlar om ett så sällsynt objekt som samtidigt är körbart, förklarar Johannes Calamnius entusiastiskt.
Trots att det är nära 75 år sedan halmpressen pressade sina senaste balar, sitter halmen fortfarande kvar. På en rostig skylt kan man läsa att tillverkaren är J & F Howard, och tillverkningsåret troligen någonstans mellan år 1900 och 1910.
– Den är helt intakt, det fattas ingenting på den. Det är verkligen ovanligt med en balpress i så pass bra skick, den har hållit eftersom den stått inomhus. På den tiden var det en dyr investering som inga smågårdar hade, berättar Christer Karlström.
Christer Karlström kör fram sin veterantraktor som är utrustad med den remskiva som krävs, för att få igång och driva balpressen. Oscar Svensson lägger på flatremmen som ser ut som ett brett skärp, runt axeln för att haka på remmen på traktorn.
I ladan har dagen till ära tre generationer Svensson samlats: Kjell Svensson, tillsammans med sonen Stefan Svensson som driver Rosendals gård, och barnbarnet Oscar Svensson. Kjell Svensson berättar att han var med på 1940-talet hemma på barndomsgården i Henriksdal i Barlingbo, när hö och halm pressades i samma balpress.
– Jag var i åttaårsåldern, och mitt jobb var att tillverka ståltråd med en ögla i ena änden, som jag klippte av i fyrameters längder. Det var många människor som var med på den tiden när hö och halm skulle pressas.
Kenth Virgin var med och startade Gotlands Veterantraktorklubb för drygt 20 år sedan.
– Jag tror att den ska gå att få igång. Gör man det rätt och riktigt och inte för hastigt, så ska det säkert gå. Den verkar vara välvårdad från början, berättar han och pekar på maskinens rörliga leder där det fortfarande syns spår av gammalt fett.
Inom en halvtimme hörs ett brummande ljud, som blandas med BM-traktorns dieselångor och balpressen snurrar igång med en väldig fart. Veterantraktorklubbens medlemmar spricker upp i leende ansikten och bullrande skratt.
– Det var inte dåligt för en maskin som stått stilla i 70 år. Jag har varit med om att dra igång gamla tröskar, men de är ju mycket vanligare, utbrister Christer Karlström.
Johannes Calamnius går runt med en kanna, och sprutar olja i maskineriet. Ny halm levereras från gården, och de 75-åriga balarna pressas ut ur maskinen.
– Här har vi ny halm som möter halm från 1944, man får nog spara några balar. Det är ju fantastiskt att den gick igång. Den har stått bortglömd så länge, och nu kom den till heders igen.