Så många på Gotland har sökt om skuldsanering

Svenska folket har ökat på sitt skuldberg – rejält. Kronofogden ser en markant ökning av antalet personer som ansöker om skuldsanering och gotlänningarna är inget undantag. "Ofta är det skilsmässa eller sjukdom som är orsaken", säger Ann-Charlotte von Feilitzen, teamchef på Kronogden.

Allt fler gotlänningar ansöker om skuldsanering hos Kronofogden.

Allt fler gotlänningar ansöker om skuldsanering hos Kronofogden.

Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Ekonomi, näringsliv & finans2019-02-19 18:05

I början av året hade drygt 38 000 personer en pågående skuldsanering. Det är en ökning med 5 400 personer sedan förra året - och antalet personer med stora skulder fortsätter öka.

En anledning till ökningen är att skuldsaneringslagen ändrades i november 2016. Då införde man två betalningsfria månader och det verkar ha fått många människor att söka hjälp.

– Det är bra att svårt skuldsatta får en ny chans. Oftast är det omvälvande livshändelser som fått ekonomin att rasa ihop för de svårast skuldsatta, exempelvis en skilsmässa eller sjukdom, säger Ann-Charlotte von Feilitzen, teamchef på Kronofogden.

Även på Gotland har antalet personer som sökt skuldsanering ökat. Under 2016 var det 82 personer som sökte, 2017 hade det ökat till 114 och förra året landade siffran på 123 personer.

Kronogfogden kan i sin statistik också se skillnader på skuldorsaken mellan kvinnor och män. För kvinnor som beviljats skuldsanering 2018 var sjukdom, skilsmässa och överkonsumtion de vanligaste orsakerna. För männen var det framför allt sjukdom, arbetslöshet och olönsamhet i företag.

Andelen beviljade ansökningar har minskat något, från att i riket ha legat på 62–63 procent under 2016 och 2017 till drygt 58 procent för 2018. För Gotlands del har det dock ökat. 2017 beviljades 58 personer skuldsanering och förra året fick 66 personer hjälp.

– Av de skuldsatta som tar hjälp får drygt 70 procent sin ansökan beviljad. Vi vill därför uppmana fler att använda sig av den möjligheten, säger Ann-Charlotte von Feilitzen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!