Satsar hårt på knäckebröd i Hejde
Knäckebröd är inne och konsumtionen av det hårda, knapriga brödet ökar runt om i landet. På Gotland har några bagerier börjat ge sig in i branschen. Ise Ljungqvist från Hejde blir först med att satsa enbart på knäckebröd med sitt nya företag Hejde Forse knäcke.
Fabriken. Ise Ljungqvist satsar på knäckebröd. Här syns hon utanför den nya utbyggnaden av hennes hus där brödet kommer att bakas.foto: simon paulin
Foto: Simon Paulin
Varför knäckebröd?
- Idén väcktes för några år sedan när några bekanta från fastlandet var på besök och hade med sig knäckebröd. Då slog det mig att det inte fanns någon knäcke-brödsproducent på ön och tänkte, kanske borde man satsa? Dessutom gillar jag att baka.
Hur ser efterfrågan på det hårda brödet ut?
- Fler och fler tycks äta knäckebröd och på Gotland finns det dåligt med knäckebrödsbagare. Det har förvisso dykt upp ett par som börjat ge sig in i branschen men vi blir först med en renodlad satsning på knäckebröd.
Hur stort kan det här bli?
- Vi börjar småskaligt med enbart Gotland men hoppas givetvis på att fler får upp ögonen för det. Det finns ju många sommargotlänningar och turister som kan upptäcka brödet.
Var kommer brödet att tillverkas?
- Vi bygger ett bageri vid vårt hus i Hejde. Det mesta är färdigt, bara lite smådetaljer kvar.
När är allt färdigt, paketerat och redo att ätas?
- Förhoppningsvis inom en månad. Vi har pratat med olika återförsäljare på ön som kommer att sälja brödet.
Vilken är hemligheten som kommer att få alla att välja just ert bröd?
- Det kan jag inte säga! Men vi satsar mycket på smak och experimenterar med frön och nötter. Jag hoppas att gotlänningarna tycker om det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!