–Energideklarationer har fått oförtjänt dåligt rykte. Det beror nog delvis på ordet deklaration plus att det är lag, men egentligen är det för miljön, säger energiexpert Hans Romehed.
På Gotland finns det i dag drygt tio certifierade energiexperter om man söker på Boverkets hemsida. En av dem är Hans Romehed som arbetar på Energibyrån, det första gotländska företag som blev ackrediterat för att utföra energideklarationer, och som nästa år utökar från fyra till sex certifierade energiexperter.
Energideklarationen är till för alla som ska köpa eller hyra en bostad och gör, bland annat, att du kan jämföra olika hus. Energideklarationen ska genomföras av en certifierad, oberoende expert och deklarationen gäller i tio år.
–Uppvärmning och avkylning av våra fastigheter står för 40 procent av energiförbrukningen, säger Hans Romehed och ger ett direkt, konkret förslag på hur du skonar såväl miljön som plånboken.
Han tycker att man först ska ta alla ”low hanging fruits”, eller enkelt uttryckt: börja med det enkla. Det kan vara att se till att värmepump och termostat fungerar som de ska och är rätt inställda eller har man direktverkande elradiatorer så kanske man ska byta till nya, moderna radiatorer och komplettera med en luft/värmepump.
Om du bara byter ut själva termostaten så innebär det en kostnad på cirka 200 kronor, berättar Hans Romehed. Med så pass enkla medel kan energiförbrukningen minskas. Radiatorer som bara står och pumpar ut värme och termostater som inte känner av när det är dags att stänga av är inte bra, varken ekonomiskt eller för miljön.
–Man kan även motionera ventilen till vattenradiatorn där termostaten sitter, genom att ta av termostaten och trycka på stiftet fram och tillbaka. Man ska komma ihåg att varje grads sänkning av framledningstemperaturen är 5 procent av uppvärmningsbehovet, kan vi hålla nere energiuttaget så kan vi spara på miljön! säger Hans Romehed.
Hur går det till att genomföra en energideklaration?
– Först sitter jag ner med kunden en stund, det tar totalt med besiktning cirka 1,5 timme. Då brukar jag, bland annat, fråga efter konstruktionsritningar eftersom jag först och främst vill veta vad som finns i väggar, golv och tak, säger Hans Romehed.
Finns det inga konstruktionsritningar så går han på erfarenhet. Efter att ha gjort runt 4 000 energideklarationer så är han van att bedöma olika typer av hus med olika byggår. Det finns också färdiga schabloner att ta till även om Hans påpekar att varje hus är unikt. Under ett möte med kunden brukar han därför ställa en mängd olika frågor. Som om huset eldas med ved, hur många kubikmeter ved det går åt årligen, vad ägaren gjort med huset, hur många som bor i bostaden eller frågor om hur stora ytor som är uppvärmda mer än tio grader.
–Jag struntar i boarea och biarea utan vill veta storleken på den yta som är uppvärmd. Varje kilowatt-timme som man inte behöver använda är bra, säger Hans Romehed.
Därefter är det dags för honom att göra flera olika beräkningar vilket brukar ta runt 7 timmar. Kostnaden för en energideklaration är cirka 5 000 kronor och då blir det något som Hans Romehed kallar för en ”lightversion” av en energianalys.
–Om en energideklaration görs på rätt sätt så blir den grunden till en senare, djupare analys av fastigheten med åtgärdsprogram, om man vill, förklarar Hans Romehed och fortsätter:
–Energipriset är fortfarande lågt i Sverige, men jag lovar att om vi hade haft de kilowattpriser som i exempelvis Polen då hade fler gjort en energideklaration!
Om och om igen under intervjun återkommer Hans Romehed till själva miljöaspekten av den nya lagen. Han påpekar att om några år, 2020 för att vara exakt, ska våra koldioxidutsläpp ha sänkts med 20 procent så det är hög tid att fundera på vilka de stora miljötjuvarna är. Det är inte enbart de stora industrierna och transporter utan våra bostäder.
–Vi måste göra något för miljön! Tänka på nästa generationer! säger Hans Romehed bestämt.