Ser jobbljusning igen - trots dyster prognos

Färre jobb än tidigare och fler arbetssökande. I rena siffror kan det komma att handla om en ökad arbetslöshet med ett 50-tal personer.
Största tappet väntas på den offentliga sidan.
Trots den dystra prognosen för det närmaste året så ser Arbetsförmedlingens utredare en ljusning vid horisonten. Mer statliga pengar väntas hjälpa upp läget.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-11-30 06:00
Den helt färska arbetsmarknadsprognosen, som släpptes i går, sträcker sig mer än ett år framåt. Underlaget har arbetsförmedlingens utredare fått fram efter att ha intervjuat företrädare för ett 80-tal gotländska företag.
Under de senaste åren har Gotland drabbats av stora kännbara nedläggningar. Inte minst Flextronics slog så hårt mot öns arbetsmarknad att den ännu inte repat sig.
Nästa slag var beslutet om att lägga ned P 18. Gotland har dock redan kompenserats en del för detta och fler jobb är på gång. Under det kommande året räknar öns arbetsmarknadsmyndighet med ett nettotillskott på 230 nya statliga jobb.

Orosmoln
Men samtidigt finns de mörka orosmolnen kvar. Av prognosen framgår att det framförallt är inom den offentliga sektorn som det kommer att försvinna jobb. Fler jobb ska ännu bort inom försvaret.
Samtidigt har kommunen aviserat att man ska dra ned på antalet anställda. Det kan bli så mycket som ett 100-tal jobb varje år.
Ett annat bekymmer på öns arbetsmarknad är att det trots konjunkturuppgången och en bra tillväxt inte skapas några nya arbetstillfällen. Företagarna har en rädsla för att anställa, vilket syns tydligt i statistiken. Under den senaste tiden har antalet lediga platser minskat hela tiden.

Sämre än snittet
Hittills i år har öns arbetsmarknad varit inne i en negativ trend, som tycks hålla i sig. För ovanlighetens skull är arbetslösheten i dag högre på Gotland än riksgenomsnittet. Det skiljer ungefär en procent.
- Det är framförallt svårt för ungdomarna och de äldre arbetslösa i dagsläget. Efter alla industrinedläggningar är det många äldre med bristfällig utbildning som står i kön för arbetssökande. Det är svårt för dem att få jobb någonstans. För de unga handlar det mycket om brist på arbetslivserfarenhet. Men med de lärlingsprojekt som planeras för hoppas vi få ut fler unga på arbetsmarknaden, konstaterar Lennart Petersson, utredare på Arbetsförmedlingen, som tillsammans med arbetsförmedlingschefen Tina Ersson presenterade rapporten.
- En av de stora satsningarna blir på de långtidssjukskrivna. Som läget är nu finns det stor risk för rundgång i systemet, inom olika program. I dag är det svårt att hitta platser med lönebidrag.

Optimism
Men mitt i all negativ statistik så ser öns arbetsmarknadsfolk ändå framtiden an med tillförsikt. Ja, det kan till och med skönjas en viss optimism och man talar om en ljusning på arbetsmarknadssidan.
- Vi har trots allt märkt att Gotland upplever en framtidstro. Näringslivet har en god tillväxt och inom flera branscher planeras för stora investeringar. Framförallt är det fart på byggnadssidan, för att nämna ett exempel, fortsätter Lennart Petersson.

Program
- Många företag är överlag optimistiska. Samtidigt har neddragningarna inom tillverkningsindustrin klingat av. Men den vanliga arbetsmarknaden klarar inte av att skapa tillräckligt många nya jobb, utan det kommer istället att bli en satsning på olika arbetsmarknadspolitiska program.
Redan nu är det klart att Arbetsförmedlingen får medel för extra åtgärder. 27 miljoner räknar man med ska hjälpa upp läget.
- Samtidigt ser vi en tendens till en försiktig inbromsning. Exempelvis så har antalet lediga platser ökat en aning sedan årsskiftet. Håller den tendensen i sig samtidigt som antalet arbetslösa inte ökar så får vi ett efterlängtat trendbrott, säger en trots allt optimistisk Lennart Petersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!