Sjuklönerna största hindret för tillväxt

Sjuklönereglerna är det största tillväxthindret för de gotländska småföretagen.
Det visar Almis färska riksomfattande barometer.
- Reglerna slår hårt mot företagen och gör att man knappt vågar anställa mer folk, konstaterar chefen för Almi på Gotland, Christer Granegård.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-11-16 06:00
Almis undersökning genomfördes under ett par veckor förra månaden, då koncernens affärsutvecklare tillfrågades om vad företagarna anger som hinder för fortsatt tillväxt.
På Gotland rådde det ingen som helst tvekan om orsaken. Småföretagarna som Almi-konsulterna varit i kontakt med framhöll sjuklönereglerna och dålig marknadsefterfrågan som främsta skälen. Men framförallt pekade man på regelsystemet för sjuklöner, som man anser är för tufft för företagarna.
- Orsaken till att öns näringsliv drabbas extra hårt är den företagskultur vi har med huvudsakligen små företag, som inte är särskilt kapitalstarka. När någon, eller ett par anställda blir sjuka får det allvarliga konsekvenser för verksamheten, säger Christer Granegård, Almichef på Gotland.

Muskler
- När det gäller de stora företagen som Faktab, Svenska Spel och Nimbus så upplever man inte det här som ett problem på samma sätt som hos de små företagen. Men det hänger samman med att de har finansiella muskler och därför klarar av att ta de extra sjukkostnaderna.
Ett tecken på att öns företagare inte vågar anställa är att arbetslösheten ökar på Gotland.
Listan över lediga platser på Gotland, som GA publicerar varje vecka, talar också sitt tydliga språk. De 30-40 jobb som är lediga återfinns nästan uteslutande inom den offentliga sektorn.
Efterfrågan finns på lärarsidan och inom vårdsektorn. Men det finns sällan något ledigt jobb inom tillverkningsindustrin.
- Jobblistan är en bra barometer på hur det ser ut. Konjunkturerna har varit bra under en längre tid nu, men företagen anställer inte. Därför att man inte vågar ta på sig eventuella ökade sjukkostnader.

Regelverk
Enligt Granegård måste regelverket ändras för att de små företagen ska våga växa.
I dagsläget är reglerna ett för stort hinder, anser han.
- Om det hade funnits fler medelstora företag på ön hade det sett helt annorlunda ut. Men i den kategorin finns det bara ett fåtal.
På flera andra håll på fastlandet ser företagarna finansieringsmöjligheterna som ett hinder. Så är det dock inte på ön. Almi har utökat sin utlåning till öns näringsliv och fortsätter tillsammans med bankerna att hjälpa småföretagare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!