Skattechock för gotländska husägare
Fastighetsskatten på gotländska småhus chockhöjs. SCB räknar med 38 procent i genomsnitt, dvs i kronor runt 221 000.
Vid den tidpunkten fanns det bara vissa uppskattningar att tillgå. Enligt dessa skulle det för gotländskt vidkommande handla om höjningar på 25 procent.
Större än väntat
Nu - med facit i hand - kan konstateras att det inte räckte på långa vägar. Höjningen blir mycket större än så. Statistiska Centralbyrån (SCB) har gått igenom alla landets kommuner och räknat på hur den nya taxeringen kommer att slå. De flesta kommuner drabbas av stora höjningar.
Men det är ändå långt kvar till de nivåer som det handlar om på villaskattens 10-i-topplista, där Gotland har en framträdande plats. Ön toppar inte, men befinner sig i tätskiktet.
Enligt SCB blir höjningen på ön hela 38 procent i snitt. Det betyder att vissa attraktiva områden, som exempelvis Visby innerstad och fastigheter på strandtomter kommer att drabbas ännu hårdare. Riktigt hur mycket det kan komma att handla om är oklart för dagen. Men det kommer i vissa fall att bli höjningar på 70-80 procent. De som drabbas kan få så mycket som ett par tusen i månaden i högre skatt.
Över 800 000
Vid förra taxeringen var det genomsnittliga taxeringsvärdet på hela ön 583 000 kronor, efter att värdena höjts med 25-50 procent. De nya värdena väntas hamna på i snitt 804 000 kronor. Det är en ökning med 221 000 kronor. För vissa områden kan det alltså bli ännu större höjningar.
Husägare i Visby innerstad kan i värsta fall drabbas av höjda taxeringsvärden på upp emot 80 procent. I slutändan handlar det om tusentals kronor i ökad skatt varje månad.
Exakt vad höjningen kommer att kosta husägarna hänger samman med var fastigheten är belägen och om dagens skattesats på en procent blir kvar. För en villa med ett taxeringsvärde på en miljon blir det 10 000 i skatt per år, alltså 830 kronor i månaden. Snitthöjningen på 38 procent skulle betyda en skattehöjning med 3 800 kronor per år och drygt 300 kronor i månaden. En höjning som slår hårt mot många hushåll som redan har det tufft och lever på marginalen.
Värdehöjande
Om man tar ett hus i Visby innerstad som exempel så handlar det om helt andra belopp. Här är det inte ovanligt med taxeringsvärden på två-tre miljoner. Ett innerstadshus med ett taxeringsvärde på tre miljoner kan komma att få ett nytt som hamnar på exempelvis fyra miljoner. Det skulle innebära en skatt för husägaren på 40 000 per år, eller drygt 3 300 kronor i månaden.
- Vi har inte offentliggjort våra uträkningar ännu. Än så länge är det ett arbetsmaterial. Först när arbetet är slutfört kan enskilda husägare få mer exakta besked av oss. Men det verkar som SCB:s uppgifter stämmer. Gotland har drabbats särskilt hårt, eftersom marknadspriserna på öns småhus stigit mest i hela landet under de senaste åren, bekräftar Skatteverkets regionspecialist i Jönköping, Björn Wågensjö.
- Särskilt hårt har Visby innerstad drabbats, men det blir så när priserna stiger så kraftigt som skett. För Visby som helhet ligger höjningarna kring 50 procent. Men i enskilda fall kan det handla om ännu mera. Alla värdehöjande åtgärder i en fastighet påverkar ju taxeringsvärdet också. De som lagt ner mycket pengar på renovering av gamla hus kan räkna med ännu större höjningar.
Dämpningsregeln kvar
Björn Wågensjö betonar dock att, som det ser ut nu, så kommer man att behålla dämpningsregeln, som innebär att höjningen slår igenom fullt ut först efter tre år. För dagen tyder ingenting på att den regeln skulle tas bort.
I slutet av nästa månad ska arbetet med taxeringen vara klart, enligt arbetsplanen. Först i september får alla husägare ut sina taxeringsförslag. Då ska det även finnas möjligheter att överklaga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!