Skatteverket lägger ner Visby-avdelning

Skatteverket lägger ned skatteupplysningen i Visby i år.
Det 10-tal anställda på Skattekontoret i Visby, som berörs av beslutet, fick beskedet från sin statliga arbetsgivare så sent som i går morse.
- Framtiden ter sig ganska oviss för oss just nu. Förhoppningsvis ska alla få andra arbetsuppgifter, säger chefen för avdelningen, Christer Martinsson, som även han berörs av beskedet om uppsägning från de nuvarande arbetsuppgifterna på skatteupplysningen.

Ekonomi, näringsliv & finans2006-01-17 06:00
När Skattemyndigheten i Stockholm, som Gotland på den tiden tillhörde, för nästan sex år sedan beslutade att Visby skulle få en del av den utbyggda skatteupplysningen sågs det som en seger. Framförallt kunde personalstyrkan på Visby-kontoret utökas. Efter personalutbildning körde verksamheten igång i början av 2001.
Men i går kom det slutliga beskedet från Skatteverkets ledning. Ett beslut som innebär att avdelningen snart kommer att vara ett minne blott.
Enligt planerna ska nedläggningen genomföras under hösten och ett 10-tal anställda, inklusive avdelningschefen Christer Martinsson, sägs upp från sina nuvarande tjänster.

Färre enheter
Bakgrunden till nedläggningen är att Skatteverket inte längre vill ha de cirka 30 skatteupplysningarna spridda över hela landet. I dag sitter de sammanlagt 530 anställda på kontor från Luleå till orter i Skåne. Man vill samla allting till färre enheter. Alla avdelningar med färre än 15 anställda läggs ned.
Förutom Visby drabbas anställda på kontoren i Östersund, Ljusdal, Skara, Mariestad och Borås. Istället utökas antalet anställda på de som blir kvar.
- Vi är inte särskilt chockade av beskedet. Redan när verkets rapport kom i november i fjol visste vi vad klockan var slagen. Men det är ändå tråkigt och jobbigt när det slutliga beskedet kommer. Framtiden ter sig ganska ovisst för oss nu, konstaterar Christer Martinsson.

Bouppteckningsjobb?
- På enheten är vi i dag ett 10-tal anställda. I dagsläget vet vi inte vad som kommer att hända. Förhoppningsvis ska vi kunna få andra uppgifter i Skattehuset. Jag kommer att jobba för att de anställda här i första hand ska få fortsatt sysselsättning. I det här läget tänker jag på mig själv i sista hand, säger han vidare.
Hoppet står framförallt till att det ska bli jobb på bouppteckningsenheten istället.
Av näringspolitiska skäl beslutade regeringen i fjol att enheten skulle flyttas över till Visby. De 20 jobben skulle ersätta en del av de många statliga arbetstillfällen som ön blivit av med.

Inga garantier
- Det skulle vara märkligt om man nu skulle ta bort ett 10-tal arbetstillfällen från oss. Nej, vi får hoppas att det ordnar sig med syselsättningen för alla drabbade. Men i sådana här sammanhang, när statliga verk omorganiserar, finns det inga garantier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!