Skräddarsydda bakverk en succé

Anette Hammerin och Christine Olofsson bygger unika bakverk.

Christine Olofsson.

Christine Olofsson.

Foto: Lillebi Eriksson

Ekonomi, näringsliv & finans2014-11-18 10:47

Texten är från bilagan Näringsliv

Både Anette Hammerin och Christine Olofsson är flygvärdinnor på Gotlandsflyg. Arbetet och intresset för bakning förde dem samman och efter hand märkte de att det fanns en efterfrågan på bakverk som går utanför de klassiska formerna. Resultatet blev Cupcake Island Handelsbolag som registrerades i november 2013.

De la ut egna bilder från dopkalas och födelsedagar och förstod på kommentarerna, att den som vill ha en tårta i en viss form och med egna valda smaker, inte hade någonstans att vända sig till.

–Då gör vi det! Klart att det finns! säger Anette och berättar att företagets motto är: ”Allt går”.

För närvarande sker bakandet i ett kök de får låna på en lunchrestaurang och det passar dem bra eftersom omsättningen inte är så stor att de kan hyra egen lokal.

Ingen beställning är den andra lik och det är mycket testande av tårtbyggande och experimenterande med smaker. Viktigt är att allt ska kunna ätas och smaka gott, även om det är lite svårare att forma marsipan så väljer Anette och Christine det framför den mindre smarriga sockerpastan.

Då vi träffas är de i full färd med att planera en bröllopstårta, eller rättare sagt flera småtårtor som ska stå ute på borden.

–Det är ett bra sätt att undvika den långa kön till en stor bröllopstårta som bara blir allt kladdigare och kladdigare.

Som dekor använder de levande blommor som matchar brudbuketten.

–Det blir mer exklusivt med riktiga blommor, säger Christine.

Gotländska varor ska det vara, så långt det går. Det plockas smultron, jordgubbar och blåbär så fort säsongen är inne, som sedan fryses in. Favoritblandning av smaker just nu hallon och choklad.

–Men ett tag snöade jag in på kokos, det finns en jättegod mousse man kan göra med det, säger Anette och ler brett.

Att det finns uppbackning från arbetsplatsen är det ingen tvekan om. Den som var på mässan Ö-liv i början av april kanske såg några gnistrande bollar på träpinnar på Gotlandsflygs bord. Det var Anette och Christines kreationer och kallas ”cakepops”. Företagsnamnet Cupcake Island hittade en pilot på och loggan är skapad av grafikern Sara Krusare, som är gift med en annan pilot.

Såväl nära och kära som arbetskamrater uppskattas givetvis också allt bakande. Svårare blandningar eller konstruktioner måste testbakas och försökskaniner, ja det finns det gott om!

Vispa ägg och socker, blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda ner smöret och de torra ingredienserna i äggsmeten och rör den slät.

Fördela smeten, fyll cirka 3/4 av muffinsformen, om man vill kan man lägga i t.ex. hallon, äppelbitar, blåbär eller något annat bär i muffinsformarna.

Grädda 175 grader i cirka 20 minuter (stora muffins, något kortare för mini).

Toppa med Dumle-fluff:

3 dl grädde

180 gr dumle

Smält dumlen i grädden i en kastrull på spisen. Får inte koka. Kyl sedan ner smeten i cirka 6 timmar. Vispa upp med elvisp till en fluff. Spritsa ut eller klicka med en sked.

Dekorera och njut!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!