Sparar in konsumentvägledare
Den vakanta konsumentvägledartjänsten tillsätts inte i år, trots att kön till skuldsanering hela tiden växer på Gotland. Beslutet togs vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde i går.
Hjälp med anstånd
En stor del av konsumentvägledningens arbete i dag består av att hjälpa folk att begära anstånd med betalningar och att skriva de ansökningar om skuldsanering som sedan skickas till kronofogdemyndigheten.
Personal vid kommunens växel intygar att antalet telefonsamtal till konsumentvägledningen bara ökar hela tiden och Ann-Marie Larsson, ende konsumentvägledaren, sa till GA i början av månaden att hon inte hann med att ta alla samtal. Människor med ekonomiska problem tvingas alltså att vänta länge på att få hjälp med att skriva ansökningar.
- Med de väntetider vi har tar det ett halvår att få ihop en ansökan, sa Ann-Marie Larsson.
Nämndsekreterare Sven Pettersson berättar att diskussionerna, före beslutet skulle tas i nämnden, handlade om att det ekonomiska läget är skälet till att inte tillsätta konsumentsekreterartjänsten i år. Nämnden beslutade att en omprövning av beslutet kommer att ske i samband med internbudgetarbetet inför nästa år.
Samtidigt skickade Konsumentverket igår ut ett pressmeddelande där det konstateras att väntetiden för att få träffa en budget- och skuldrådgivare varierar kraftigt mellan landets kommuner med allt mellan en vecka till upp till två år. Mer än en tredjedel av kommunerna, det vill säga 100 av de 280 kommuner som har budget- och skuldrådgivning, har en väntetid på en månad eller mer.
Den här typen av rådgivning saknas helt i 10 kommuner - dubbelt så många som vid Konsumentverkets mätning förra året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!