Det var för några år sedan som Pär och hans fru Anna-Lena bestämde sig för att satsa på Krav-märkta ägg från frigående hönor som går utomhus. Byggstarten av det ekologiska stallet var i mars 2016.
– Det har blivit jättebra i stallet nu. Det är en bra miljö, hönsen trivs, de äter och dricker bra, och de producerar bra med ägg. Jag har en värpprocent på 97 procent.
Sedan hönsen sattes in i stallet den 26 oktober har det varit en del intrimningar med teknik och annat innan allt fungerat som det ska, berättar Pär Andersson.
– Det är mycket teknik, och hönsen ska lära sig att äta och dricka och värpa på rätt ställe. I början fick vi kämpa lite med att plocka fellagda ägg, det var ett par tusen ägg varje dag som låg på golvet.
Efterfrågan är stor på Krav-märkta ägg, berättar Pär Andersson.
– Det är försäljningsrekord på ekologiska produkter i affären. Det är ju stor efterfrågan på svenska livsmedel överhuvudtaget, konsumenten har förstått att det är värdefullt att ha svensk mat.
Förutom 18 000 krav-höns har Pär Andersson 50 bruna tuppar som sällskap till hönorna.
- Hönsen blir lite tuffare när de kommer ut. Tupparna får med sig hönsen på större ytor. De bruna tupparna är dessutom lite bättre på att varna för rovfågel.
Pär Andersson håller just nu på att göra iordning stora beteshagar till hönsen.
– Vi kommer att släppa ut dem i slutet av april, om det inte blir något krångel med fågelinfluensan.
Pär Andersson har fortfarande kvar sitt stall med konventionella höns, vid sidan av det ekologiska hönsstallet. Han har inga planer på att ställa om den produktionen i nuläget.
– Hur det än är så är det lite svårare med ekologisk produktion, det kräver lite mer. Men troligen kommer vi att bygga om det stallet och släppa ut dem så småningom, eftersom det är stor efterfrågan på sådana ägg också.